Végleg a MÁV-csoporthoz került a Volánbusz

A kormány december végi döntésének értelmében 2021. január 1-jétől a Magyar Államvasutak lett az egyedüli részvényese a Volánbusz Zrt.-nek és egyben tulajdonosa a busztársaság flottakezelőjének, a Volán Buszpark Kft.-nek. A tulajdonosváltás bejegyzését a napokban rendelte el a Fővárosi Törvényszék cégbírósága. A főrészvényes tagsági jogviszonyának kezdete 2020. december 31-e.

Mint ismert, az állami tulajdonú közlekedési szolgáltató társaságok összehangolt, egységes közlekedésszakmai működtetésének és közös stratégiai irányításának hosszú távú erősítése érdekében, az államot megillető tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter rendelete alapján 2020. július 15. óta a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. gyakorolta a Volánbusz Közlekedési Zrt. felett.

A Volánbusz és a Volán Buszpark tulajdonosváltásáról szóló, 2051/2020. (XII. 30.) számú decemberi kormánydöntés a MÁV tulajdonosi joggyakorlásával tavaly nyáron elkezdett, egységes stratégiai irányítás kialakításának befejező cégjogi lépése volt. A Volánbusz összesen közel 83 milliárd forint névértékű törzsrészvényének, illetve a flottakezelő cégnek – amely december 31-ig 97,64%-ban a magyar állam, 2,36%-ban pedig a Volánbusz Zrt. tulajdonát képezte – a Magyar Államvasutak részére történő tulajdonba adása a két Volán-társaság mindennapjaiban nem jelent majd további változást, azaz a Volánbusz Zrt. a MÁV Zrt. által vezetett cégcsoport tagjaként továbbra is önálló vállalatként fog működni. A busztársaság szakmai irányítása, működése és feladatai továbbra is változatlanok maradnak, a megkezdett projektek, szakmai programok pedig folytatódnak.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

Címkék