Kitekintő

Romániában is beindultak a villanybusz-beszerzések

A román Fejlesztési Minisztérium összesen 131 darab tisztán elektromos hajtású autóbuszt vásárol hét romániai, ezen belül több erdélyi város számára az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) 2014-2020 által nyújtott uniós strukturális alapokat kezelő kormányprogram – a Regionális Operatív Program (ROP) 2014-2020 – keretében.

A villanybuszok és a működtetésükhöz szükséges töltőberendezések beszerzésére vonatkozó pályázatok odaítélési eljárása a közelmúltban zárult le. A tendereket a Solaris, valamint a cseh SOR Libchavy helyi partnere, az Anadolu Automobil Rom SRL nyerték, előbbi 123, utóbbi pedig 8 darab 12 méter hosszú szóló elektromos autóbuszt szállít a pályázatban résztvevő települések részére.

A villanybusz-flotta oroszlánrészét a Solaris szállítja majd, ezzel egy újabb rekordmegrendelés érkezett a lengyel gyártó Urbino típuscsaládjának elektromos változatára

A minisztérium hét tételben köti meg a szállítási szerződéseket a nyertes ajánlattevőkkel. A beszerzés összértéke nettó 334,2 millió román lej, átszámítva közel nettó 24,5 milliárd forint, ebből a Solaris nettó 313 milló lej – megközelítőleg 22,9 milliárd forint – értékben szállíthat összesen 123 darab Urbino 12 Electric villanybuszt. A SOR számára fennmaradó 21,2 millió lej ellenértékeként a cseh buszgyártó az NS 12 Electric típusból szállít majd nyolc példányt keleti szomszédunkhoz.

A SOR-nak szerényebb, de így is nettó 1,5 milliárd forint értékű megrendeléssel kell beérnie

Az összesen 131 darab elektromos autóbuszon Jászvásár, Marosvásárhely, Máramarossziget, Nagyszeben, Szlatina, Szucsáva, valamint Pitești városok osztoznak majd az alábbiak szerint:

  • Jászvásár: 20 darab Solaris Urbino 12 Electric, 3 gyors- és 20 lassú töltőállomás;
  • Marosvásárhely: 32 darab Solaris Urbino 12 Electric, 10 gyors- és 32 lassú töltőállomás;
  • Máramarossziget:  7 darab Solaris Urbino 12 Electric, 2 gyors- és 7 lassú töltőállomás;
  • Nagyszeben: 9 darab Solaris Urbino 12 Electric, 3 gyors- és 9 lassú töltőállomás;
  • Szlatina: : 8 darab SOR NS 12 Electric, 3 gyors- és 8 lassú töltőállomás;
  • Szucsáva: 15 darab Solaris Urbino 12 Electric, 4 gyors- és 15 lassú töltőállomás;
  • Pitești: 40 darab Solaris Urbino 12 Electric, 11 gyors- és 40 lassú töltőállomás.

A szaktárcának további három hasonló pályázata tart bírálati szakaszban, ezek Brassó és Temesvár, Jászvásár, Neamț megye, Marosvásárhely és Tulcsa megye, valamint Alexandria, Brajla, Foksány, Konstanca, Lugos, Slobozia és Szörényvár vonatkozásában kerülnek odaítélésre.

Címlapkép: Solaris Bus & Coach

Címkék