Kitekintő

Kilenc elektromos Urbino érkezik Nagyszeben városába

Befutott Nagyszebenbe annak a kilenc darabos Solaris Urbino 12  Electric flottának az első példánya, amelyet az erdélyi település az Európai Regionális Fejlesztési Alap által nyújtott uniós strukturális alapokat kezelő kormányprogram támogatásából szerzett be. Romániában az elkövetkezendő hónapokban 123 darab, uniós támogatásból beszerzett  tisztán elektromos hajtású Solaris Urbino Electric áll forgalomba, a járműveken hat romániai, ezen belül több erdélyi város osztozik; Jászvásárra 20, Marosvásárhelyre 32, Máramarosszigetre 7, Szucsávába 15, Piteștibe 40,  s Nagyszebenbe pedig 9 Solaris Urbino 12 Electric érkezik.

A 123 villanybuszt  a román Fejlesztési Minisztérium rendelte meg a lengyel buszgyártótól még tavaly év elején mintegy nettó 65 millió euró, az akkori árfolyamon számolva 23 milliárd forint értékben, ebből a nagyszebeni flotta és a buszok üzemeltetéséhez szükséges töltő infrastruktúra beszerzési költsége nettó 5,61 millió eurót tesz ki. A szállítási ütemterv településenként eltérő, azonban minden megrendelést 2022 végéig teljesítenie kell a Solarisnak.

A nagyszebeni rendeltetésű elektromos Solarisok több ütemben érkeznek a településre, az első kocsik néhány napja futottak be a helyi közszolgáltató, a Tursib telephelyére. A szállítások várhatóan szeptemberre fejeződnek be. A 12 méteres, háromajtós kivitelű, 85 fő befogadására alkalmas járművek üzemeltetése során elsősorban a napközbeni rátöltés kap majd szerepet, így az energiatárolásról egy önmagában csak kisebb hatótávot biztosító, de a gyakori töltést-kisütést jobban viselő Solaris High Power lítium-titanát-oxid akkumulátorcsomag gondoskodik. A járműveket pantográf-csatlakozással is felszerelik, melynek használatával az autóbuszok energiatárolóinak teljes feltöltése mindössze pár percet vesz igénybe, teljes töltöttséggel a közlekedési cég közlése szerint 100 kilométert képesek megtenni. A kocsik mozgatásában egy, az osztrák Traktionssysteme Austriától (TSA) származó, 160 kW névleges teljesítményű, léghűtéses központi aszinkron villamos vontatómotor kap szerepet.

A buszok felszereltsége hűtő-fűtő funkcióval rendelkező légkondicionálót, az áramszedőt is megfigyelő fedélzeti kamerarendszert, utasszámláló berendezést, teljes külső-belső LED-es világítást és audiovizuális utastájékoztató rendszert foglal magába. Emellett a villanybuszokat az Európai Uniós elvárásokkal összhangban fedélzeti tűzjelző és tűzoltó rendszerrel is felszerelik, valamint a megrendelő kérésére ellátják őket valósidejű online távdiagnosztikai és felügyeleti, ún. eSConnect flottamenedzsment-rendszerrel is, amely a telematikai- illetve akkutöltöttségi adatok továbbítása mellett fedélzeti diagnosztikai funkcióval is rendelkezik.

A beszerzés 9 darab 40 kW-os dugaszolható töltő és 3 darab 300 kW teljesítményű pantográfos rendszerű gyorstöltő leszállítását is magában foglalja, utóbbiak közül kettő az Állomás téren, egy pedig a közlekedési társaság garázsában kap helyet.

Címkék