Kitekintő

Negyedjére írta ki 100 darabos e-busz tenderét a román főváros

A bukaresti városvezetés újabb kísérletet tesz az eddig már háromszor meghirdetett és mindháromszor eredménytelenül zárult, 100 darabos villanybusz-flotta beszerzését célzó pályázat eredményes lefolytatására. A most újrázó közbeszerzés a korábbiakban azért hiúsult meg, mert egyik eljárásban sem érkezett megfelelő ajánlat a beszerzés tárgyát illetően. A majdani szerződés becsült értéke nettó 61,5 millió euró, mai árfolyamon átszámítva 24,8 milliárd forint.

A román főváros eddig 2019-ben, 2020-ban, legutóbb pedig tavaly decemberben hirdette meg az eljárást. Ez utóbbi felhívásra a kezdeti tíz érdeklődőből végül csak hárman, a Solaris Bus & Coach, a Karsan Otomotiv, valamint a Temsa és a Škoda Electric konzorciuma nyújtott be ajánlatot, viszont a pályázatok mindegyikét érvénytelennek ítélte a bíráló bizottság. Érdekesség, hogy az ajánlatételi szakaszban a Solaris kétszer is kifogást emelt a pályázat dokumentációjában foglaltak ellen, egyszer az irreális szállítási határidők, egyszer pedig azon műszaki követelmény miatt, mely szerint a megajánlott típust a jellemzően a dízel-elektromos hibrid hajtású-, illetve trolibuszoknál alkalmazott, a fékezések során visszanyert villamos energia tárolására használt szuperkondenzátorokkal is fel kellett volna szerelni, a Solaris szerint indokolatlanul és teljesen fölöslegesen, hiszen a beszerzés nem hibrid, hanem akkumulátoros autóbuszokról szólt.

A legújabb kiírás szerint Bukarest 12 méteres (12 000 ± 350 mm), teljes hosszban alacsonypadlós, 2-2-2 ajtókiosztású, légkondicionált, M3/I osztályú városi szóló autóbuszok megajánlását várja. Az autóbuszoknak az UITP SORT 1 (városi) előíráson alapuló fogyasztásmérések alapján legalább 200 kilométer megtételére alkalmas akkuállománnyal kell rendelkezniük. A járművekre minimum 96 hónapos teljes körű garanciát kell biztosítani.

A flotta első 34 példányát a majdani szerződés megkötésétől számított 12, a teljes mennyiséget pedig 14 hónapon belül kellene átadnia a nyertes ajánlattevőnek. A beszerzés magában foglalja az autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges töltési infrastruktúra leszállítását is.

Az ajánlatok elbírálásakor öt értékelési szempontot vesznek majd figyelembe. A fő kritériumot jelentő ajánlati ár 60%-ban fogja meghatározni a nyertes ajánlattevőt, emellett a teljesítési határidő, a teljes járműgarancia és a hatótáv is kiemelt tényezők lesznek a kiértékelés során. Az ajánlatokat  július 18-ig várja az ajánlatkérő.

A címlapkép illusztráció | Karsan e-ATA Bukarestben.

Címkék