9 millió forintos kár keletkezett a tavaly önkényesen elkötött buszban

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a fiatal férfival szemben, aki tavaly májusban a DAKK Zrt. újonnan beszerzett, alig két hete forgalomba helyezett Mercedes-Benz Conecto NG típusú városi autóbuszát vezette jogtalanul, majd a rendőri ellenőrzést kikerülve egy kandelábernak ütközött – írja az ügyészség honlapja.

A vádlott az egyik szegedi helyi buszvégállomásról lovasította meg a 68,6 millió forint értékű járművet. Előbb két ott parkoló autóbuszt is kinyitott a külső ajtónyitó segítségével, de kulcs hiányában azokat beindítani nem tudta. A harmadik, alig két hete forgalomba helyezett autóbuszt azonban a benne levő indítókulccsal már beindította és azért, hogy azzal egy kisebb kört tegyen az állomáson, elindult. A vádlott azonban észlelte, hogy buszvezetői képességei hiányában az ott parkoló buszok mellett nem tud a pályaudvaron megfordulni, ezért az állomásról egyenesen kihajtva előbb Szegedről Kübekházára, majd Klárafalva és Deszk érintésével vissza Szegedre közlekedett, számos közlekedési szabálysértést is elkövetve.

Fotó: police.hu

Mikor a vádlott visszaért Szegedre, a rendőrök igazoltatni szerették volna, azonban a férfi megállás nélkül elhajtott mellettük, röviddel ezután az úttestről lehaladt, és egy kandelábernek ütközött. A vádlott a menekülést tovább folytatva, a buszból kiszállt, a rendőrök elől elszaladt és csak rövid üldözést követően sikerült őt előállítani.

Egy közfeladat ellátásában résztvevő jármű önkényes elvétele, megrongálása akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az autóbuszban a vádlott cselekménye miatt 9,1 millió forint kár keletkezett. Az incidens során a szélvédő, valamint az első két utasajtó üvegezése betörött, megsérült a jobb oldali visszapillantó tükör, baloldalt az A- és B-tengelyek között pedig felgyűrődött az oldallemezelés.

Fotó: police.hu

A járási ügyészség a vádlottal szemben jelentős kárt okozó rongálás bűntette, jármű önkényes elvételének bűntette és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt emelt vádat. A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Címkék