Kitekintő

Harmincnyolc új Iveco Crossway LE áll forgalomba Érsekújvár térségében

Vadonatúj autóbuszokkal találkozhat a Felvidék magyarlakta régióinak utazóközönsége, miután az Arriva helyi kirendeltsége (Arriva Nové Zámky) a napokban összesen 38 darabot állított forgalomba az alacsony belépésű Iveco Crossway LE Line típus legrövidebb, 10,8 méter hosszú változatából.

Az első, 15 darabos széria szeptember 8-ai szimbolikus átadására Léván, az önkormányzati hivatal épülete előtt, a város és az Arriva helyi vezetőinek jelenlétében került sor. Az Iveco Bus csehországi, Vysoké Mýto-i gyárában készült 1-2-0 ajtóképletű járművek Érsekújvár, Léva, Vágsellye, Párkány és Révkomárom vonzáskörzetében állnak forgalomba, elővárosi szerepkörben. Fedélzetükön 40 ülő- és 35 állóhely található, mozgatásukról Euro 6 E környezetvédelmi minősítésű, 6,7 literes, 320 lóerős (235 kW) Iveco Tector 7 dízelmotor gondoskodik.

A frissen átvett autóbuszok mindegyike légkondicionálóval, színezett oldalüvegekkel, fedélzeti WiFi szolgáltatással, a korábbinál több USB-töltőponttal, valamint Braille-írással ellátott leszállásjelző gombokkal rendelkezik. Az utasülések támláinak hátsó oldalát vandálbiztos bevonattal látták el, megnehezítve az önjelölt „festőművészek” mesterkedéseit. A biztonságot az összesen hat egységből álló, forgalomfigyelő- és tolatókamerát is magában foglaló fedélzeti kamerarendszer mellett holttérfigyelő szenzorok is növelik, a járművezető munkahelyét üveglap választja el az utastér többi részétől. Szintén része a felszereltségnek a kívül LED-es relációjelzőkkel, a beltérben pedig színes LCD-monitorral operáló utastájékoztató rendszer, valamint a modern jegykezelő rendszer.

Az egyelőre még a Deutsche Bahn (DB) érdekeltségébe tartozó Arriva 2008 óta van jelen a szlovák autóbuszos szolgáltatói piacon, amelynek azóta az egyik vezető szereplőjévé vált. A több, mint 1500 darabos flottát fenntartó és mintegy 2500 főt foglalkoztató helyi leányvállalat városi, elővárosi és szerződéses járatokat is üzemeltet Pozsony, Kassa, Nyitra, Nagyszombat valamint Zsolna térségében.

Címlapkép: arriva.sk

Címkék