Kitekintő

Csuklós MAN Lion’s City és Stadtbahn ütközött Bonnban

Szerencsére csak a két járművezető könnyebb sérülésével járt az a baleset Bonnban, amelyben egy csuklós MAN Lion’s City G és a 16-os S-Bahn vonal egyik szerelvénye ütközött össze. Az eset még szerdán történt a helyi közlekedési cég, a Stadtwerke Bonn Verkehrs GmbH (SWB) friesdorfi telephelyének közelében.

Az SWB üzemeltetésében álló csuklós busz szerda hajnalban hajtott a Kölner Verkehrs-Betriebe AG (KVB) kisvasúti járműve elé. A balesetben csupán a két járművezető sérült meg, őket a mentők a helyszíni ellátásuk után kórházba szállította. A busz nem szállított utasokat, a szerelvényen tartózkodó 15 utas közül pedig egy sem sérült meg. Az ütközés erejét a sérült járművek mellett az is jól mutatja, hogy a járművezető kirepült az autóbuszból.

A városba érkező Stadbahn a csuklós buszt, amely éppen akkor indult el a garázsból, az ütközés után még hosszú métereken keresztül tolta maga előtt a vasúti pályán. Az ütközés következtében a szerelvény eleje kisiklott és beszorult a súlyosan megrongálódott autóbuszba.

Az egymásba ékelődött járműveket hidraulikus feszítő-vágókkal választották szét. Ezt követően hidraulikus emelőkkel emelték ki a szerelvényt a balasztágyból, s húzták ki az autóbuszból, amelyet acélsodronyokkal rögzítettek a másik oldalon. A vonatot végül a KVB speciális járműve emelte vissza a sínekre. Az anyagi kár jelentős, ugyanis a sérült autóbusz totálkárosra tört.

Címlapkép: IMAGO/Marc John, fotók: ga.de

Címkék