Kitekintő

Vonatpótlás magas szinten – hat darab Neoplan Skyliner segítségével

A vonatpótlás jellegéből adódóan kényszermegoldás, ami nálunk sokszor az erre a feladatra beosztott járművek színvonalán is tetten érhető, pedig ezt a műfajt is lehet magas szinten űzni. Erre mutat példát a DB Regio leányvállalata, az Autokraft GmbH, amely január 8. óta prémiumkategóriás emeletes buszokkal szolgálja ki a Lübeck és Fehmarn közötti X85-ös jelzésű járatot, felváltva az augusztus óta itt közlekedő régebbi pótlóbuszokat.

A Fehmarn szigetét (Schleswig-Holstein tartomány, Németország) kiszolgáló vasúthálózat felújítási és bővítési munkálatai miatt Neustadttól északra tavaly augusztus végén leállt a vasúti közlekedés, és várhatóan csak 2029-ban vagy 2030-ban indul újra. A vonatok helyettesítésére a DB Regio leányvállalataként működő Autokraft társaság hat darab Neoplan Skyliner emeletes távolsági autóbuszt szerzett be, ebből öt kocsi vesz részt a napi forgalomban, a hatodik pedig tartalékként szolgál majd.

Claus Ruhe Madsen, Schleswig-Holstein szövetségi állam közlekedési minisztere elmondta: jól tudják, hogy a vasúti szolgáltatás kiesése korlátozást jelent a Fehmarnba utazók számára. Éppen ezért igyekeztek a lehető legmagasabb színvonalon biztosítani a vonatpótlást, ami véleménye szerint az újonnan hadrendbe állított emeleteseknek köszönhetően országos szinten is kiemelkedően sikerült, ráadásul a buszjáratok óránként, a vonatoknál sűrűbben közlekednek. A járat menetideje 1 óra 49 perc.

A toalettel is felszerelt Neoplanok akadálymentesek, a második ajtónál mechanikus rámpával ellátva. A túloldalon húzódó peronrészen két kerekesszék vagy babakocsi, illetve több kerékpár is szállítható – utóbbiakból ötöt a buszok hátfalára szerelt tartón is el lehet helyezni. A fedélzeten összesen 75 utas foglalhat helyet. A belső tér berendezése a tartományi közlekedésszervező, a NAH.SH specifikációja szerint készült, így stílusában hasonló a vasúti járművekéhez, összesen négy egymással szembefordított, asztallal kiegészített üléspárral, valamint utastájékoztató TFT monitorokkal. A kellemes térérzetet olyan extrák hivatottak megteremteni, mint a színes hangulatvilágítás vagy a panoráma üvegtető a felső szinten. Az utazóközönség elektronikus eszközeinek működtetéséhez USB- és 220 V-os csatlakokozó aljzatok is rendelkezésre állnak a fedélzeten, ahol természetesen az ingyenes WiFi szolgáltatás is biztosított.

A járművezető munkáját egyebek mellett Stop&Go funkcióval kiegészített adaptív tempomat, vészfékasszisztens, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, valamint gyalogosészlelésre is képes kanyarodássegéd teszi könnyebbé, a hagyományos visszapillantó tükröket pedig kamerák helyettesítik.

Fotók: NAH.SH

Címkék