Kitekintő

Folytatja a biogázzal hajtott emeletes buszok beszerzését Nottingham

Az elmúlt években átadott példányok után újabb 23 darab biogáz-üzemű Enviro400CBG városi emeletes autóbuszt szállít a Nottingham City Transport (NCT) részére az Alexander Dennis. Az első három kocsit július 31-én vette át a közlekedési társaság, a teljes széria pedig a tervek szerint augusztus végén áll szolgálatba. A közép-angliai városban ezzel a világ legnagyobb, biogázzal hajtott emeletes buszokból álló flottája jön létre, amely immár összesen 143 járművet számlál.

A kereken 7 millió angol font (aktuális árfolyamon átszámolva bő 3,3 milliárd forint) értékű beruházás keretében beszerzett kéttengelyes városi emeletes buszok keresztmotoros Scania N280 UD alvázra épülnek, ennek megfelelően a teljes hajtáslánc, benne az Euro 6-os emissziós normát teljesítő, Scania OC09 101 280 típusú öthengeres, 9,3 literes, 280 lóerős (206 kW) gázüzemű motorral is a svéd haszonjármű-gyártó óriástól származik. A tüzelőanyagként használt, természetes anaerob bomlásból származó biometánt élelmiszer- és mezőgazdasági hulladékból, valamint szennyvízből állítják elő.

A nottinghami közlekedési társaság felépítményként a népszerű Enviro400-as karosszéria üvegezett lépcsőházzal rendelkező, City fantázianevű változatát rendelte. A buszok eltérő fényezést kapnak attól függően, hogy mely viszonylatokra osztják be őket – az élénkzöld (hivatalosan lime) színű példányok a helyi 56-os, 57-es, 58-as és 59-es, a barnák a 15-ös, 16-os és 17-es, a narancssárgák pedig a 35-ös és 36-ös jelzésű vonalakon közlekednek majd. A kényelmi extrák listáján többek között az ingyenes fedélzeti WiFi és az utasok mobil eszközeinek töltését szolgáló USB-csatlakozók is szerepelnek, ezen kívül a buszokat ellátták kétoldali holttérfigyelővel is, egyes példányokon pedig a hagyományos visszapillantó tükröket is kamerák helyettesítik.

A Nottingham City Transport először 2017 júliusában állított forgalomba biogáz-üzemű emeletes autóbuszokat. A teljes flotta az azóta eltelt öt év alatt összesítve mintegy 15 millió mérföldet (24 millió kilométert) teljesített, ennek során több, mint 26 000 tonna szén-dioxid és 180 000 kg nitrogén-oxid kibocsátását spórolva meg az üzemeltető számításai szerint. A gázüzemű buszok megjelenése jelentősen javította a levegő minőségét a városban, miközben a közlekedési társaság éves gázolaj-felhasználása a korábbi 8 millió literről 4 millió literre csökkent.

Fotók: Alexander Dennis Ltd./Nottingham City Transport

Címkék