Tíz százalékkal növekednek a bérek január 1-jétől a MÁV-Volán-csoportnál

A hároméves bérmegállapodásnak megfelelően 2022. január 1-jétől a MÁV-Volán-csoport társaságainál 10% mértékkel nőnek az alapbérek. A tulajdonosi joggyakorló jóváhagyásával a munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó megtakarítást a MÁV-Volán-csoport a bérminimumok növekedése miatt felmerülő bértorlódások kezelésére használja fel – közölte a cégcsoport szerdán.

A munkáltató az alapbéremelést a 2021. december 31-én érvényes besorolás szerinti alapbérekre hajtja végre. Amennyiben a béremelés után a munkavállaló besorolási bére nem éri el a rá irányadó bérminimum (minimálbér esetén 200.000 forint, garantált bérminimum esetén 260.000 forint) összegét, az a megfelelő értékre kiegészül. A Volánbusznál lehet eltérés, tekintettel a belső integrációs folyamatra, esetükben a 10% mértékű béremelés esetleges differenciálásáról a kollektív szerződést kötő feleknek kell megállapodniuk.

A bérminimumok 2022. január 1-jei növekedésének mértéke meghaladja a bérmegállapodás szerinti béremelés százalékos mértékét, ennek következtében egyes jövedelemkategóriákban a bérek egymásra torlódhatnak, ugyanakkor január 1-jétől 4 százalékponttal csökkennek a munkáltatói járulék terhek. A járulékcsökkentésből származó megtakarítást a piaci vállalkozásokhoz hasonlóan a MÁV-Volán-csoport is – a bérminimumok rendezésén túl – a bérminimumok növekedése miatt felmerülő bértorlódások kezelésére használja fel.

A bértorlódások kezelésére a rendelkezésre álló források alapján kidolgozott javaslatát a munkáltató a csoport szintű érdekegyeztető tárgyalásokon a következő hetekben egyezteti az érdekképviseletekkel.

Címlapkép: Volánbusz Zrt 

Címkék