Kitekintő

Szemet vetettek a skandináv régió legnagyobb buszos szolgáltatójára

Gazdát cserélhet a Skandinávia legnagyobb autóbuszos üzemeltetőjének számító Nobina AB: a dán, a finn, a svéd és a norvég piacon is jelen lévő, stockholmi székhelyű közlekedési multi részvényeinek 100%-nak megvásárlására tett nemrégiben nyilvános vételi ajánlatot újonnan alapított svéd leányvállalatán, a Ride BidCo-n keresztül a brit Basalt Infrastructure Partners befektetési társaság. Az ajánlat értéke a Nobina összes forgalomban lévő részvénye alapján 9,323 milliárd svéd korona, átszámítva megközelítőleg 336 milliárd forint. Az ajánlattal kapcsolatban a Nobina igazgatósága egyhangúlag úgy határozott, hogy annak elfogadását javasolja a társaság részvényeseinek.

Az ajánlati dokumentum hivatalosan december 14-én jelent meg, a részvényeseknek ettől az időponttól kezdődően egy hónap áll rendelkezésére, hogy állást foglaljanak a vételi ajánlattal kapcsolatban. Az ügylet, amennyiben az alaptőke képviselet és a svéd versenyhivatal is rábólint, csak akkor valósulhat meg, ha Ride BidCo a Nobina összes forgalomban lévő részvényének (88 355 682 darab) legalább 90%-ban tulajdonosává válhat.

A Basalt közlése szerint a társaság a skandináv autóbuszos szolgáltatói piacra már régóta vonzó befektetési területként tekint, ezért már hosszú ideje aktívan követi a régió egyik legteljesebb közösségi közlekedési szakértelmével, szolgáltatásaival, valamint erős ESG-profillal és ambiciózus fenntarthatósági célokkal rendelkező Nobina régiós tevékenységét. A Nobina igazgatóságával való első kapcsolatfelvételt megelőző hónapokban a Basalt rengeteg időt és erőforrást fordított a Nobina, valamint közlekedési cég piacának értékelésére, és ezt követően tette meg ajánlatát a multicég felvásárlására.

Az akvizíció nem eredményez semmilyen azonnali változást a Nobina működésében, üzleti tevékenységében, és nem érinti a társaság a menedzsmentjét, alkalmazottait és a foglalkoztatási feltételeket sem.

Fotó: forum.omnibus.se | A Nobina egyik Volvo 7900 EA csuklós villanybusza a Skånetrafiken színeiben

Címkék