Magazin

Az Arriva váltja a Slovak Lines-t Pozsony megyében

Az Arriva szlovák leányvállalata, az Arriva Slovakia váltja a részben állami tulajdonú Slovak Lines közlekedési társaságot november közepétől Pozsony megye helyközi buszjáratain, miután a német államvasút, a Deutsche Bahn érdekeltségébe tartozó vállalat lett a befutó a személyszállítási közszolgáltatás 10 éves ellátására vonatkozó pályázaton, amelyet tavaly írt ki a pozsonyi önkormányzati régió. A szerződés értéke mintegy 334 millió euró, átszámítva közel 120 milliárd forint.

Az eljárásban a második legkedvezőbb ajánlatot benyújtó Slovak Lines busztársaság közszolgáltatási szerződése november 14-én jár le, ezt követően veszi át november 15-én üzemkezdettől az Arriva az elővárosi vonalak üzemeltetését a régióban. A feladatot az új szolgáltató az átmeneti időszakban legalább 120 vadonatúj és további 100 használt autóbusszal látja majd el, ezután előreláthatólag 2022 májusától már egy teljesen új és modern buszflotta fog az utasok rendelkezésére állni.

Az új közlekedési szolgáltatóra kiírt, 388 millió euró tervezett költségvetésű tender a legnagyobb és a legösszetettebb pályázati eljárás volt Pozsony megye eddigi történetében. Az új szolgáltatónak olyan műszaki és működési előírásoknak kellett megfelelnie, amelyek színvonalasabb utazási lehetőségeket biztosítanak az utazók számára. A régióban forgalomba álló 220 darabos Arriva-flotta teljes egészében alacsonypadlós kialakítású lesz, a klimatizált járművek rendelkeznek majd audiovizuális utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és ingyenes WiFi szolgáltatással is.

Címlapkép: Arriva

Címkék