Utazás

Megépült a Kaposvári Közlekedési Központ

Több éves tervezés, majd két és félévnyi kivitelezői munka után 2020 őszére 17,7 milliárd forintból, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, elkészült a Németh István Program legnagyobb városon belüli beruházása Kaposváron. Az ország első ilyen jellegű fejlesztése révén a somogyi megyeszékhely közlekedése gyorsabbá, biztonságosabbá és kényelmesebbé vált, naponta 32 ezer, a központot érintő ember életét könnyítve meg. 

Az országban tervezett intermodális csomópont program során, amelyben számos fontos település vasúti- és buszpályaudvara közös helyszínre kerül, a megyei jogú városok közül elsőként Kaposvár kapott új létesítményeket és egyben a városképet átalakító beruházást.

Új utastájékoztatási rendszer épült ki, több, mint 200 férőhelyes P+R és 50 darab B+R parkolóhely is létesült, 100 térfigyelő kamera őrzi a biztonságot. A vasút által kettészelt városrészeket új, gyalog és kerékpárral egyaránt használható híd köti össze, a gépjárműforgalmat új körforgalmak szolgálják.

Kaposváron évente közel 25 000 vonat áll meg, és több, mint 600 ezer utas fordul meg a vasúti pályaudvaron. Az autóbusz-állomásról indított járatok száma meghaladja a 90 ezret, az ottani éves utasforgalom pedig a 4 millió főt.

Bár a területileg is kiterjedt városrehabilitációs fejlesztés eredendően a közlekedést szolgálja, valójában messze túlmutat a közlekedés modernizálásán. A hosszas és alapos előkészületek után egy olyan város- és területrehabilitációs beruházás készült el mintegy két év alatt, amellyel Kaposvár orvosolhatta a múlt adósságait – épületeket szanált, 30 évvel ezelőtt ideiglenesnek tervezett buszállomást bontott el, közterületeket modernizált -, és kaput nyithatott a jövő újabb fejlesztései előtt is – új városi gyűjtőutat, közúti és gyalogos felüljárót épített.

A helyi és távolsági autóbusz-állomások a négysávos Áchim András utca ívkorrekcióját követően közvetlenül a vasút melletti területre kerültek, itt valósult meg Magyarországon először a különböző közlekedési ágak közötti közös peron. A busztársaságok közös irodaházba költöztek be, összehangolt menetrendet és utastájékoztatási rendszert alakítottak ki. A közlekedési központ környezetében 200 új parkolóhelyet (köztük K+F és K+R helyeket is) alakított ki a város, amely nagyban szolgálja azt a célt, hogy a közösségi közlekedést minél többen válasszák.

Megépült a Kaposvár új szimbólumaként is értékelhető függesztett acélszerkezetű híd, amelyet a város egykori újraalapítójáról, Esterházy Pálról neveztek el. Az Esterházy híd növénykazettákkal és pihenőkkel, padokkal ellátott, gyalogos és kerékpáros sétányként köti össze a vasút által 140 éve szétválasztott két városrészt, a belvárost és a Donnert. A híd érinti a közlekedési központ irodaházát is. Személyfelvonók, rámpák és lépcsők teszik lehetővé az átjutást minden korosztálynak, s természetesen mozgáskorlátozottaknak is. A híd mindkét végén átfogó területmegújítás zajlott, így a város polgárai, illetve az agglomerációban élők ma már valódi közösségi térként használhatják a Petőfi teret. A donneri hídfő exkluzív kialakítása pedig az érintett városrész megújításának egyik jelentős mérföldköve lett. Csakúgy, mint a városi fürdő és a Csik Ferenc Versenyuszoda felé vezető sétány meghosszabbítása és ezáltal gyűjtőúttá fejlesztése.

A központ belvárosi helyszínétől távolabb is jelentős fejlesztések zajlottak. Az új közúti felüljáróval sikerült a Béla király utcai szintbeli vasúti-közúti átkelőt kiváltani, ezáltal a közlekedés ott is gyorsabbá és biztonságosabbá vált. Megszűnt a sorompók előtti hosszas várakozás és torlódás, amely a cukorgyári kampány idején – a répabeszállítás miatt – még gyakoribb volt. Az új közúti felüljáró a meghosszabbított Csik Ferenc sétányhoz kapcsolódik, így a fejlesztés révén a városrészek közötti közlekedés is egyszerűbbé vált, nem is szólva arról, hogy az új megközelítési lehetőséggel az eddig nagyban terhelt útvonalakon sikerült a forgalmat enyhíteni.

A beruházás keretében három körforgalmi csomópont épült, amelyek szintén a biztonságos és gyors áthaladást szolgálják. Bár kevésbé látható (annál inkább érzékelhető), de valamennyi felszín feletti fejlesztést megelőzte a földalatti közművek megújítása. Új gáz- és vízvezeték, új csapadék- és szennyvízelvezető hálózat épült több kilométernyi hosszon, amelyet az útburkolat helyreállítása követett.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu
Címkék