Egyéb, Magazin

A Volánbusz is csatlakozik a trianoni megemlékezésekhez

2020. június 4-én lesz egy évszázada, hogy a győztes antant hatalmak aláírták az első világháborút lezáró, hazánkat és nemzetünket szétdaraboló trianoni békeszerződést. A magyarság egyik legnagyobb tragédiájáról a Volánbusz Zrt. is megemlékezik.

A társaság közleményében felidézi, hogy száz évvel ezelőtt, 1920. június 4-én 16 óra 32 perckor írták alá a győztes hatalmak az első világháborút lezáró trianoni békeszerződést. A hazánkat és nemzetünket szétdaraboló megállapodást a magyar kormány képviselői is ellátták kézjegyükkel. Aláírták, mert nem tehettek mást. Aláírták, mert ez nem egyezség, hanem parancs, diktátum volt.

Az Országgyűlés 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította június 4-ét. Ezen a napon minden évben – és különösen most, a századik évforduló alkalmából – a magyarság egyik legnagyobb történelmi tragédiájára emlékezünk határainkon innen és túl. Fejet hajtunk mindazok előtt, akik az elmúlt egy évszázad során magyarként, de már nem magyar állampolgárként hátrányt, sérelmet szenvedtek nemzeti önazonosságuk vállalásáért, vagy életüket áldozták magyarságukért.

A magyar békeszerződés aláírása a Nagy-Trianon palota Cotelle termében 1920. június 4-én – a trianoni békeszerződés aláírásának a kitűzött időpontjában Magyarországon megkondultak a harangok, megszólaltak a gyárak szirénái, az iskolákban, hivatalokban gyászszünetet rendeltek el, a zászlókat félárbocra eresztették, tíz percre leállt a közlekedés, bezártak az üzletek

A Nemzeti Összetartozás Napjának rendezvényeihez az állami busztársaság is csatlakozik. A közlekedési vállalat autóbusz-állomásain június 4-én 16:00-kor, 16:15-kor és 16:30-kor hangosbemondókon keresztül emlékezik meg a trianoni békeszerződés aláírásáról. A társaság állomásokon, vagy megállóhelyeken tartózkodó autóbuszai 16:30-kor plusz egy percet várakoznak az évforduló alkalmából, az autóbusz-vezetők pedig rövid üzenetet olvasnak majd fel.

——–

Korábban megírtuk, hogy a trianoni békediktátum századik évfordulóján Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére 16:30-kor Budapesten is leáll majd egy percre a közösségi közlekedés. A megállás ideje alatt az utasok a járműveken egy rövid megemlékezést hallhatnak majd. Karácsony Gergely arra kérte a fővárosiakat, hogy a megjelölt időpontban autóval, kerékpárral vagy gyalogosan közlekedve is álljanak meg egy percre, így emlékezve a száz évvel ezelőtt történt tragédiára.

Címkék