Magazin

Trianon száz éve: egy percre leáll a közösségi közlekedés Budapesten

2020. június 4-én délután 16:30 perckor leáll Budapest közösségi közlekedése, így emlékezve a trianoni békediktátum századik évfordulójára – jelentette be Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a mai napon közösségi oldalán. Egyúttal ugyanezt kéri az összes budapesti lakostól is, hogy szintén álljanak meg egy percre.

Hogy fájdalmunkból ne gyűlölet, a múlttal való szembenézésből ne a jövő feladása legyen, ahhoz az kell, hogy egy percre legalább legyen közös az emlékezésünk. Ezért, a nemzet fővárosának főpolgármestereként, arra kérem a budapestieket, járuljanak hozzá maguk is, hogy egy perce álljon le a város a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én, 16 óra 30 perckor. Egy percre meg fog állni a budapesti közösségi közlekedés, leállnak a metrók, a buszok, a villamosok, és arra kérek mindenkit, hogy egy rövidke percre álljunk meg mi is, mindannyian, a budapesti polgárok közössége. Álljon meg egy percre a közúti autós, biciklis és gyalogos közlekedés!

– írja Karácsony Gergely.

Mint kifejtette, nem lehet közöttünk vita abban, hogy száz évvel ezelőtt ordítóan igazságtalan, a nemzetek önrendelkezését sárba tipró döntés született. És mi magyarok, száz évvel a döntés után sem érezhetünk ezzel kapcsolatban mást, mint mélységes fájdalmat.

A csendben halljuk meg egymás közelségét határon innen és túl, a múlt a jövő generációit, tegyük ezt a fővárosban, és vidéken is! Aztán az egy percnyi csend után úgy induljon tovább az élet, hogy egy kicsit közelebb vagyunk egymáshoz!

– zárta szavait.

Eredeti címlapkép: Wikipedia@Kemenymate – Módosítás: MBI | CC BY-SA 4.0

Címkék