Kitekintő

Folytatódik a Yutong-invázió Kazahsztánban

A kazah főváros, Nur-Szultan (korábbi nevén Asztana) részére készült 100 darabos villanybusz-széria után a napokban újabb 760 darab autóbuszt szállított Kazahsztánba a Yutong – ezúttal sűrített földgáz (CNG) üzemű járművekről van szó. A tekintélyt parancsoló kontingensből 590 autóbusz az ország déli fekvő, bő egymillió lakossal rendelkező Simkent városában áll forgalomba, a fennmaradó 170 kocsi pedig az olajágazatáról híres Atirauba kerül. A buszokat a közelmúltban adta át a megrendelőknek a kínai gyártó, a helyi utazóközönség a tervek szerint május végén, illetve június elején találkozhat az új járművekkel.

A kazah városok nagyon rákaptak a Yutong termékeire az utóbbi időben

A környezetbarát Yutong autóbuszokra lényeges szerep hárul az érintett városok károsanyag-kibocsátásának mérséklésében. A legutóbbi kazah szállítmány háromféle, különböző hosszúságú városi típusból áll össze: Simkentbe a ZK6108HGH és ZK6118HGA jelű típusokat (előbbi a képeken látható, 10,3 méter hosszú midi-, utóbbi egy alacsony belépésű, 11,6 méteres szóló autóbusz) szállítja Yutong, Atirau városa pedig a ZK6108HGH mellett a nem kevésbé jól csengő nevű ZK6852HG modellt választotta – utóbbi típusjelzés egy, az Ikarus 405-öséhez hasonló padlószintű, 8,5 méter hosszú midibuszt jelöl. A két nagy darabszámú beszerzés fontos lépést jelent kazah városok elöregedett járműparkjának megújítása felé. A flotta zavartalan üzemeltetése érdekében a Yutong átfogó szolgáltatási tervet dolgozott ki, amely magában foglalja a járművek karbantartását és a kezelőszemélyzet képzését.

A ZK6108HGH jelű midibuszok az ajtóknál egylépcsős kivitelűek, a második ajtótól hátrafelé tovább emelkedik a padlószint

A jelenleg a világ legnagyobb buszgyártójának számító Yutong viszonylag korán, már 2005 elején belépett a kazah piacra. A helyi eladások 2010-ben vettek komolyabb lendületet, ezt követően a termékskála folyamatos bővítésével az évek során a kínai gyártó piacvezetővé lépett elő a városi szóló autóbuszok szegmensében. A Yutong 2019 decemberéig már több, mint 2000 autóbuszt értékesített Kazahsztánban, amely ezzel a cég egyik legfontosabb exportpiacává nőtte ki magát. A kínálat mellett a szolgáltatásokat is fejlesztik, napjainkban nyolc szervizközpont és egy alkatrészraktár működik az országban. A gyártó számítása szerint járműveiket évente 2 millió ember veszi igénybe Kazahsztánban.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Yutong

Címkék