Kitekintő

155 gázüzemű Blue Bird iskolabusszal kezdik az új tanévet a kansasi diákok 

Vadonatúj, környezetbarát iskolabuszokkal vágnak neki a 2019/2020-as tanévnek a Missouri állambeli Kansas City általános- és középiskoláiban tanuló diákok. Az intézményfenntartó Kansas City Public Schools (KCPS) összesen 155 darab folyékony propángáz (LPG) üzemű Blue Bird Vision iskolabuszt állít forgalomba az új tanévre, melyeket a Student Transportation of America (STA) társaság üzemeltet majd. Ezzel a tankerületet kiszolgáló iskolabusz-flotta nagyobbik része környezetbarát, a hagyományos dízelmotoros buszokénál alacsonyabb károsanyag-kibocsátású járművekből áll majd.

A Blue Bird több, mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik az LPG-üzemű iskolabuszok terén

Az LPG-üzemű autóbuszok nem csak károsanyag-, hanem zajkibocsátás terén is jó alternatívát jelentenek a normál dízelmotoros hajtáshoz képest. A járműveket gyártó Blue Bird számításai szerint az új iskolabusz-flotta mintegy 25 000 kg-mal kevesebb nitrogén-oxidot és közel 230 kg-mal kevesebb szilárd részecskét bocsát majd a levegőbe évente, mint az általuk leváltandó dízelmotoros járművek. A típusváltás további pozitív hozadéka, hogy a helyben előállított LPG gallonja feleannyiba kerül, mint a gázolajé, így Chris Walls, a KCPS a közlekedésért felelős igazgatója csak a tüzelőanyagon évi 500 000 dolláros megtakarítással számol, és számításaik szerint évente 55 000 dollárt tudnak faragni a karbantartási költségeken is. A beszerzés keretében a tankerület területén kiépítettek egy propángáz-töltőállomást is, amely négy iskolabuszt tud kiszolgálni egyszerre. Itt érdemes megjegyezni, hogy az autógáz néven is ismert, propán-bután alapú, 6-7 bar nyomáson cseppfolyós formában tárolt LPG (Liquified Petroleum Gas) nem azonos a főként metánból álló, tipikusan 220 bar nyomásra sűrített, gáz halmazállapotú, és az autóbuszok esetében általában elterjedtebb CNG-vel (Compressed Natural Gas).

A georgiai központú gyártó az amerikai iskolabusz-piac meghatározó szereplője

A nálunk elsősorban az amerikai filmekből ismert, ikonikus tengerentúli iskolabuszok a buszgyártás hőskorából származó klasszikus orrmotoros-alvázas építésmód utolsó mohikánjai, többségük ma is hagyományos létraalvázra szerelt, csőrös karosszériával készül. A Blue Bird autógázzal hajtott modelljeinek első nemzedékét még 1993-ban mutatták be, azóta több, mint 12 000 darabot adtak el belőlük Észak-Amerikában; az aktuális, negyedik generáció 2011-ben jelent meg a piacon. Az autógáz gazdaságosságát jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedekben több, mint 900 iskolai körzet váltott LPG-üzemű iskolabuszokra az Egyesült Államokban. A vázszerkezet konstrukciós kialakításából fakadóan a buszok nem alacsonypadlósak, cserébe az LPG-tartályoknak a padló alatt is jut hely, így a gázüzemű iskolabuszokat kívülről nem is lehet megkülönböztetni hagyományos dízelmotoros társaiktól.

A gyári képen jól láthatók a hátsó tengely mögé beépített autógáz-tartályok

A Kansas City vonzáskörzetét kiszolgáló új iskolabuszok mozgatásáról a járművek elejébe beépített 6,8 literes, 320 lóerős (235 kW), az autógázzal való működés érdekében Roush CleanTech üzemanyag-ellátó rendszerrel kiegészített V10-es (!) Ford Triton 6.8L erőforrás gondoskodik, 6+1 fokozatú Ford 6R140 automata sebességváltóval karöltve.

Az 1927-ben alapított, Fort Valley-i (Georgia állam) székhelyű Blue Bird fennállása során eddig több, mint 550 000 iskolabuszt értékesített, ebből körülbelül 180 000 kocsi jelenleg is üzemel, főként az Egyesült Államok és Kanada útjain. A cég kínálata napjainkban a tengerentúlon elérhető kishaszonjárművek (Ford, GMC, Chevrolet) alapjaira épített, kisebb befogadóképességű típusoktól a teljes méretű, orr- vagy farmotoros iskolabuszokig terjed. A 2003 óta gyártott Vision széria ma az egyik legkelendőbb iskolabusz-család az USA-ban, a cikkben szereplő, autógázzal hajtott kivitel mellett létezik benzin-, dízel-, és sűrített földgáz (CNG) üzemű, valamint tisztán elektromos hajtású, akkumulátoros verziója is.

 

Fotók: Blue Bird Corporation

Címkék