Kitekintő

Jól megy az üzlet a New Flyernek

Remekül alakulnak mostanában a New Flyer eladásai az amerikai piacon: nem sokkal azután, hogy újabb 100 darab dízel-elektromos hibrid autóbusz szállítását kezdte meg a philadelphiai SEPTA társaság részére, a kanadai székhelyű buszgyártó rövid időn belül újabb két komolyabb darabszámú megrendelést is behúzott az Egyesült Államokban, ezúttal sűrített földgáz (CNG) üzemű városi autóbuszokra. A magyar NABI-t öt évvel ezelőtt felvásárló (és ezzel annak annistoni üzemét, valamint korábbi piacait átvevő) gyártó ezúttal Columbusba (Ohio állam) és Dallasba (Texas állam) szállíthat összesen akár 236 darab új autóbuszt.

Jól fogy a népszerű Xlcelsior típuscsalád, keresettek az alternatív hajtású változatok is

A nagyobbik megrendelés a Columbus közösségi közlekedéséért felelős Central Ohio Transit Authority (COTA) társaságtól érkezett, amely a szerződésben meghatározott opciós mennyiség lehívása esetén összesen 154 darab (28 + 126 darab opció) CNG-hajtású, 40 láb (12,24 méter) hosszú New Flyer Xcelsior városi autóbusszal bővíti járműparkját. A környezetbarát járműveket az elkövetkezendő öt év során folyamatosan szállítja majd le a leendő üzemeltetőnek a New Flyer. A buszokat Cummins ISL-G NZ 280 erőforrásokkal szerelik, fedélzetükön 40 ülő és 43 álló utasnak jut férőhely. A futóművek az MAN-től érkeznek, a légkondicionálót a Thermo King szállítja.

Ehhez hasonló beltér fogadja majd az új New Flyerek utasait

 

Az Ohio állam középső részén, mintegy 1,2 millió lakosú területen működő COTA vezetősége még 2013-ban határozta el, hogy 12 éven belül a cég teljes meglévő autóbuszflottáját környezetbarát CNG-üzemű járművekre cseréli. A célkitűzés teljesítésével egyelőre elég jól haladnak, hiszen a dízelüzemű buszok kivonása azóta folyamatosan zajlik, így a mostani New Flyer-rendelésállomány opciójának lehívása sem tűnik kérdésesnek. Az évente több, mint 18 millió utast szállító társaság idén elindította Közép-Ohio első BRT-vonalát is, a CMAX-ot, emellett folyamatosan fejleszti szolgáltatásait és közlekedési infrastruktúráját is.

A dallasi kocsik ilyen sárga fényezésben érkeznek majd

Dallas vezető autóbuszos szolgáltatója, a Dallas Area Rapid Transit, röviden DART szintén a kanadai buszgyártó termékei mellett döntött, ide legfeljebb 82 darab (41 + opcionálisan további 41 darab) New Flyer Xcelsior CNG érkezik majd, az ohiói kocsikhoz hasonlóan 40 láb hosszú kivitelben. A buszokat a 2019 tavaszán induló új járatokra, az amerikai szövetségi közlekedési hatóság (Federal Transportation Administration, FTA) finanszírozásával vásárolja a texasi közlekedési cég. A mostani megrendeléssel tovább bővül a DART jelenleg 639 darab autóbuszból álló CNG-hajtású flottája. A környezetbarát buszok forgalomba állításával a társaság a járműpark nitrogén-oxid kibocsátásának 90%-os csökkenését szeretné elérni a korábbi, normál dízelüzemű flottához képest. Ennek elősegítésére a DART a földgázzal működő New Flyerek mellé mintegy kiegészítésképpen 7 darab zéró emissziós Proterra Catalyst akkumulátoros villanybuszt is vásárol.

A dallasi busztársaság évente mintegy 67 millió utast szállít, és összesen 13 várost szolgál ki 700 négyzetmérföldnyi (közel 1813 km2) területen. A vállalat tapasztalt gyártót választott az új gázbuszok szállítására, hiszen a New Flyer mostanáig több, mint 8500 darab CNG-hajtású autóbuszt értékesített 90 különböző üzemeltető cég részére.

 

Fotók: New Flyer, DART

Címkék