Magyar gyártók

Testvércsillag – hamarosan bemutatkozik a NABI Sirius helyközi változata

Nagy dobásra készül a NABI (North American Bus Industries): a hírek szerint bő egy héten belül bemutatkozik a kaposvári cég legújabb modellje, a Sirius alacsony belépésű autóbusz helyközi változata. A szakma komoly érdeklődéssel várja a típust, melyről az első kiszivárgott kép már látható a gyár Facebook-oldalán. A városi kivitelű Siriust, melyet tavaly év végén láthatott először a nagyközönség, már több hazai nagyvárosban is kipróbálták; a busz járt többek között Szegeden, Miskolcon, Pécsett és természetesen Budapesten is – utóbbi tesztfutásról oldalunk is beszámolt.

A Sirius 2010 végi bemutatója komoly mérföldkő volt az amerikai tulajdonú cég életében: a NABI ugyanis ezzel a modellel kíván visszatérni öt év után az európai és ezen belül természetesen a hazai piacra. A típus kifejlesztése mintegy nyolc hónapot vett igénybe, és több mint 100 millió forintot emésztett fel.

A fejlesztés során a tervezők igyekeztek a cégtől megszokott innovatív megoldásokat alkalmazni. Ennek eredményeképpen a Sirius egy új, modern sílust képvisel az európai autóbuszok között, az utazóközönség döntő többségének tetszését elnyerte a busz egyedi, futurisztikus megjelenése. A Sirius a NABI tengerentúlon igen sikeres BRT (Bus Rapid Transport) típuscsaládjának formajegyeit hordozza magán, külsejét tekintve annak európai adaptációjának tekinthető. Műszaki szempontból már jelentősebbek a különbségek: a Sirius az európai szabványokhoz igazodva 40 mm-rel keskenyebb, mint amerikai megfelelője, más ajtókkal, ragasztott üvegezéssel készül, és nem utolsósorban a BRT-től eltérően nem önhordó, hanem alvázas konstrukció. A buszok motorja és sebességváltója sem azonos. Az eltérő szabványok miatt a két típus hátfala is nagymértékben különbözik.

Már a városi változat bemutatójakor elhangzott, hogy fejlesztés alatt áll a Sirius helyközi változata is. Mivel a típus nem 100%-ban alacsonypadlós (ún. Low Entry kivitelű) konstrukció, elővárosi forgalomban talán még komolyabb üzleti esélyei lehetnek, mint városiban. A gyár természetesen tisztában van ezzel, így nem kellett sokáig várni a helyközi verzió bemutatására sem. A hírek szerint a cég kaposvári gyáregységében már elkészült a várva várt busz, mely egyébként a Sirius típuscsalád második példánya.

Egyelőre csak ez az egy kép látott napvilágot a készülő újdonságról (Forrás: NABI) (a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A gyártó számára egyébként nem ismeretlen a helyközi buszok világa, a cég már korábban szerencsét próbált ebben a kategóriában, mégpedig a 2002-ben bemutatott 700 SE jelű modellel, mely típusból többek között a Volánbusz, a Pannon Volán és a Kapos Volán is vásárolt. Az öt hónap alatt kifejlesztett, hamarosan bemutatásra kerülő elővárosi kivitelű Sirius megrendelője is az utóbbi Volán társaság, a bemutatókat és a várható tesztfutásokat követően valószínűleg Kaposvár környékén teljesít majd menetrendszerinti szolgálatot az új busz.

Műszaki értelemben nem várhatóak komoly változások, azaz minden bizonnyal marad az MAN A69 jelű alváz és az ugyancsak a német gyártótól származó MAN D0836 LOH típusú hathengeres, 290 lóerő (213 kW) teljesítményű, turbófeltöltéses dízelmotor; helyközi változatról lévén szó azonban könnyen előfordulhat, hogy a városi buszban alkalmazott ZF 6 AP 1200 EcoLife automataváltót valamilyen kézi egység válthatja fel.

Az új busznak nagyon fontos szerep juthat a jelenleg a fennmaradásért küzdő NABI megmentésében: a hírek szerint a hazai Volán vállalatoknál a közeljövőben komolyabb buszbeszerzések esedékesek a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Közösségi Közlekedésfejlesztési Hitelprogramjának keretében, ami a magyar gyártók számára komoly reményekre adhat okot. Az elővárosi-helyközi autóbuszok piaca a legnagyobb az országban, a közforgalmú buszok több mint 60%-a ebben a szegmensben közlekedik. A típusnak emellett városi rendeltetésű testvéréhez hasonlóan külföldön is lehetnek esélyei.

A gyártó további tervei között szerepel alternatív hajtású modellek kifejlesztése is a típusból; a Sirius család a jövőben környezetbarát földgázüzemű (CNG, LNG), illetve hibridmotorral hajtott variánssal is bővülhet, ha minden a tervek szerint alakul. Szintén napirenden van a típuscsalád csuklós változatának kifejlesztése, amely várhatóan a projekt következő lépcsőfoka lesz.

Az új elővárosi verzió bemutatóját természetesen mi is nagyon várjuk, és amint lehetséges, részletesen is bemutatjuk az új autóbuszt.

Címkék