Magyar gyártók

Új játékos a pályán – NABI Sirius helyközi változat bemutató

Régóta várt újdonságot mutatott be az európai, és így a hazai piacra visszatérő NABI – augusztus 4.-én ugyanis első ízben láthatta a nagyközönség a gyártó legújabb büszkeségét, a NABI Sirius alacsony belépésű autóbusz helyközi közlekedésre adaptált változatát. A cég budapesti gyáregységében tartott eseményre számtalan egyéb médium mellett mi is meghívót kaptunk, így első kézből tudósíthatunk az amerikai tulajdonú magyar gyár vadonatúj autóbuszának bemutatójáról. A cég a délelőtti sajtóbemutatót követően egyébként a nagy érdeklődésre való tekintettel kora délután a gyár Facebook-oldalán összesereglett buszbarátokat is vendégül látta.

A busszal való közelebbi megismerkedést sajtótájékoztató előzte meg, ahol a NABI vezetősége tájékoztatta az újságírókat a gyár jelenlegi helyzetéről és távlati terveiről. Ezt követően rövid próbaút során ismerkedhettek meg a látogatók a busz menettulajdonságaival. Az időjárás alapvetően nem volt kegyes a jeles alkalomhoz, de szerencsére a próbaút alatt megkegyelmezett: a szemerkélő eső elállt, így lehetőség nyílt a bőrig ázás veszélye nélkül képeket készíteni az igazán impozáns megjelenésű jármű(vek)ről.

A frissen bemutatott autóbusz a NABI új, az európai piac számára fejlesztett típuscsaládjának második tagja, mellyel elsőként a helyközi buszok hazai piacán szeretne komoly sikereket elérni a gyártó. A modell fejlesztése régóta köztudott volt, és időről időre apróbb információk is napvilágot láttak a készülő újdonságról. A nyilvános bemutató előtti napon egyébként egy zártkörű rendezvényt is tartottak a gyárban a Volán vezetők részére, ahol a potenciális vevők közelebbről is megismerkedhettek az újdonsággal.

A minőség mindenek előtt

A sajtótájékoztatón Baranyai Ferenc, a NABI ügyvezető igazgatója, Tóth János, a cég vezető tervezőmérnöke és formatervezője, illetve Héjj Demeter marketing- és értékesítési vezető ismertette a NABI eddig elért eredményeit, jelenét, továbbá jövőbeli elképzeléseit és természetesen a rendezvény apropóját nyújtó új helyközi autóbuszt.

Baranyai Ferenc ügyvezető igazgató a sajtótájékoztatón (a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy az új autóbusz piacra kerülésével immár nem csak egy adott típusról, hanem egy egész típuscsaládról beszélhetünk. Mint mondta, a helyközi változatra már a városi verzió bemutatásakor komoly igény mutatkozott, így felgyorsították a fejlesztés folyamatát, ennek eredményeképpen igen rövid idő, mindössze öt hónap alatt sikerült kifejleszteni a Sirius család hosszabb távú utakra optimalizált variánsát. Az új autóbusz tervezési munkálatai januárban kezdődtek. A kooperációs partner, az MAN segítőkészségének is köszönhetően június végére elkészült a helyközi kivitel, melynek a szakma nagy jövőt jósol. Baranyai úr kitért arra, hogy Magyarországon még mindig megvannak a megfelelő szellemi és fizikai kapacitások, melyek ahhoz szükségesek, hogy világszinten is elismert és sikeres autóbuszokat hozzanak létre. Sajnos – mint mondta – a világgazdasági válság okozta problémák a NABI-t is érintették; ennek ellenére a cégcsoport az Egyesül Államokban minden évben újabb fejlesztéseket mutatott be, ezt a szokásukat pedig szeretnék fenntartani magyarországi tevékenységük során is. Elmondása szerint az új busz minőségileg ugyanazt a magas színvonalat képviseli, mint a tavaly év végén debütált városi változat. Véleménye szerint a NABI ma birtokában van mindazon képességeknek, melyek ahhoz szükségesek, hogy komoly tényezővé váljanak a magyar autóbuszpiacon; emellett pedig a Sirius típuscsalád minden tekintetben felveszi a versenyt bármely külföldi autóbusszal is.

Ezt követően Héjj Demeter vette át a szót, aki röviden összefoglalta a NABI eddigi történetét, jövőbeli terveit, illetve szólt a hazai piaci viszonyokról is. Elmondta: az 1992-ben megalakult cég gyökerei egészen a hetvenes évekig nyúlnak vissza. A gyár mostanáig több mint 8000 autóbuszt értékesített az Amerikai Egyesült Államok piacán, ezzel pedig jelenleg a legnagyobb kapacitású magyar gyártónak számít. A folyamatos, évenkénti fejlesztések tették lehetővé, hogy a NABI mostanra a harmadik legnagyobb gyártóvá váljon az USA-ban. Az amerikai piacon eladott autóbuszok mintegy 50%-a az ország harminc legnagyobb városában fut – a cég sikerét jól mutatja, hogy csak Los Angeles városában több NABI autóbusz közlekedik, mint a BKV teljes autóbuszparkja. Mint mondta, a cégnek jelenleg Magyarország területén Budapesten és Kaposvárott vannak gyáregységei, továbbá rendelkeznek egy amerikai támaszponttal is az Alabama állambeli Annistonban, ahol az USA-ba exportált autóbuszok végszerelése folyik. Ez az úgynevezett „Buy American Law” törvény miatt szükséges, mely előírja, hogy az amerikai piacon eladott autóbuszokban legalább 60%-nak kell lennie az amerikai hozzáadott értéknek. Ezzel szemben – mint fogalmazott – az európai piacot megcélzó Sirius típuscsalád teljes mértékben Magyarországon készül, és – természetesen – az amerikai változatokhoz hasonlóan tervezése is hazánkban történt. A marketing- és értékesítési vezető kitért arra is, miért éppen a városi-elővárosi illetve helyközi variánsokkal kezdték az Európának szánt modellek fejlesztését. Mint mondta, jelenleg Magyarországon mintegy 5700 darab 11 év feletti életkorú autóbusz közlekedik, melyeket a következő években mindenképp újakra kell cserélni. A 16 évet meghaladó életkorú, sürgősen cserére szoruló autóbuszok száma is igen tekintélyes, körülbelül 3500 kocsiról van ez esetben szó. A magyar piacon az eladott városi autóbuszok aránya mintegy 36%, az elővárosi kivitelűeké 22%, míg a helyközieké 19% – egyértelmű tehát, hogy ezekben a kategóriákban a legnagyobb az esély nagyobb darabszámú értékesítésre. Elmondta: a NABI Sirius megalkotásakor a tervezők három szempontot tartottak szem előtt: a minőséget, a megbízhatóságot illetve a saját, egyedi formaterv és a funkció „kéz a kézben” fejlesztését. A minőségre komoly hangsúlyt fektet a gyártó, hiszen az amerikaiak gyakran a magyarországi gyárakat is a legapróbb részletig ellenőrzik. Odaát a buszok elvárt élettartama 12-20 év; elmondása szerint a NABI ugyanezzel a hozzáállással állt neki a hazai piacra történő fejlesztéseknek is.

A városi és a helyközi verzió együttállása a csömöri Auchan parkolójában (a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Héjj úr szerint újra vonzóvá kell tenni az utazóközönség számára a közösségi közlekedést, melyben nagy szerepet kaphatnak az új, esztétikus autóbuszok. A Sirius fejlesztése a család-elv messzemenőkig való alkalmazásával zajlott illetve zajlik, a modularitásnak köszönhetően a típusban a kezdetektől fogva benne van a lehetőség egyéb változatok (pl. csuklós autóbusz) kifejlesztésére. Mint mondta, a NABI nem zárkózik el alternatív meghajtású autóbuszok tervezésétől illetve gyártásától sem, a cég elképzelései között szerepel földgázmeghajtású (CNG), hibrid és akár troliváltozat kifejlesztése is – utóbbiról a sajtótájékoztatón láthattunk is elképzelt látványtervet. Elmondta azt is, hogy a NABI mérnökei már a kilencvenes évek közepe óta számítógépes, 3D-s tervezést alkalmaznak, így jelentős tapasztalataik vannak a módszerrel kapcsolatban. A számítógépes modellezéssel ki lehet szűrni a legtöbb hibát, a minőség további biztosításában pedig magasan képzett fejlesztő- és tervezőmérnökök, illetve kiváló gyártási szakemberek segédkeznek.

A továbbiakban Tóth János főtervező ismertette az új autóbusz főbb paramétereit. A NABI designfilozófiájában nagy szerepet kap az esztétikum és a funkcionalitás egysége, a városkép javítása, illetve a termék külsejének a városképbe/környezetbe való illeszkedése. Szempont, hogy élmény legyen az utazás az utasok, valamint a busz vezetése a sofőr számára. A Sirius a NABI népszerű BRT típuscsaládjának formajegyeit viseli magán, azonban számos módosítást kellett végrehajtani a buszon, hogy a tengerentúlon sikeres járművet itthon is siker övezhesse. A busz 40 mm-rel keskenyebb amerikai megfelelőjénél, az európai ízlésnek megfelelően van hátsó szélvédője, új a komplett hátfal, továbbá az USA-ban kötelező, ütközéseknek fokozottan ellenálló, nagyméretű lökhárítókat is mellőzhették a tervezők. A vezető formatervező elmondta: a Sirius típuscsaládot egységes formaterv és igényes részletmegoldások jellemzik. Az újonnan bemutatott helyközi autóbuszt a várhatóan hosszabb menetidők miatt vastagabban párnázott ülésekkel látták el, kalaptartókat helyeztek el az alacsonypadlós részen. A vezetőfülkén is módosítottak, beltéri utastájékoztató rendszert építettek ki. Az autóbusz a városi kivitelnél alkalmazott 275-ös gumiabroncsok helyett 295-ösökön gördül. (Az újdonságokkal az alábbiakban részletesen is foglalkozunk.) Ahogy fogalmazott: a NABI tervezői remélik, hogy az új busz sikeresen ötvözi a használat minden követelményét az esztétikus, egyedi formavilággal, az utasok számára pedig kellemes utazást biztosít.

Végezetül, ismét Héjj Demeter foglalta össze, hogy miért döntöttek a drágább, alvázas konstrukció mellett. A NABI jó kapcsolatot ápol a fejlesztési partner MAN-nel; a német gyártó által szállított főegységek kielégítik a NABI gyártmányfilozófiáját, nevezetesen a moduláris felépítést, tehát hogy bármilyen busz viszonylag könnyen kialakítható legyen, azonos alapokon. Ezeket a célokat az MAN-nel együttműködésben meg tudja valósítani a cég. A kiforrott, több ezer buszban bizonyított alváz előnye az összehangolt hajtáslánc, illetve, hogy az azonos alkatrészek miatt csak minimális raktárkészletet kell fenntartania az üzemeltetőnek.

Egyedülálló formaterv

A bevált, modern hatású formaterv, melyet az utasok nagy többsége tetszetősnek talál, természetesen nem sokat változott a városi változathoz képest, a karosszéria szempontjából gyakorlatilag a hátsó ajtó hiánya jelenti az egyetlen komoly változást. Természetesen, alaposabban megvizsgálva a buszt számos apró módosítást vehetünk észre, például a megváltozott szívónyílást a jobb hátsó oldalablak mellett, vagy azt, hogy a busz baloldalán található ládaajtót a korábbi kettő helyett egy fogantyú nyitja. Az új változat 100 mm-rel hosszabb a városi kivitelű Siriusnál, tengelytávolsága és mellső túlnyúlása egyaránt 50-50 mm-rel haladja meg a városi kiadás megfelelő paramétereit – ennek eredményeképpen a busz teljes hosszúsága 12 680 mm-re nőtt. Ennek a városi változatétól eltérő, nagyobb méretű kerekek az okai, akárcsak a valamivel nagyobb hasmagasságnak. További változás a hátsó viszonylatjelző hiánya – erre helyközi buszon érthető módon kevésbé van szükség.

Nem maradt le viszont a helyközi kivitelről sem a Sirius jellegzetességének számító, a tetőn elöl elhelyezett műanyag panel, mely a jövőben elkészítendő CNG- illetve hibridbuszok különleges berendezéseinek fogadására hivatott; jelenleg azonban, normál dízelmotoros autóbuszról lévén szó, „csak” a légkondicionálónak ad otthont.

A busz a NABI szokásainak megfelelően igazán látványos, figyelemfelkeltő fényezést kapott. A fehér alapszínen elhelyezett zöld/fekete festés jól harmonizál a Sirius futurisztikus karosszériájával. A fekete sávval való trükközés egészen megváltoztatja az ablaksáv vonalát a korábbi buszhoz képest. A próbaút során szinte minden járókelő megfordult a két látványos bemutatóbusz után, a szembejövő BKV-s sofőrök pedig egy kis irigységgel szemlélhették az újdonságokat. A busz minden bizonnyal a leendő tulajdonos, a Kapos Volán flottájában is felhívja majd magára a figyelmet feltűnő megjelenésével. A NABI egyébként valamennyi Volán társaság számára tud ajánlani a Sirius stílusához illő színtervet; ezeket kedvcsináló gyanánt az egy nappal korábbi, Volán vezetők részére tartott bemutatón is felvonultatták, a  médiumok számára tartott sajtótájékoztatóhoz hasonlóan.

Kényelmesebb utastér

A busz alacsonypadlós első fele a hátsó részből szemlélve (a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Az eltérő rendeltetésből fakadóan a jelentősebb változásokat az utastérben kell keresnünk. Már az utasajtók is mások egy kicsit, nevezetesen abban különböznek a városi Sirius-ban használtaktól, hogy kettő helyett mindegyik ajtószárnyon három-három kapaszkodót helyeztek el a tervezők. Szintén új az ajtók fölött elhelyezett, az MAN Lion’s City-ből átvett indításjelző lámpa. A Low Entry kivitelű busz belépési magassága a már említett, eltérő gumiabroncsok miatt 340 helyett 380 mm-re nőtt, azonban a térdeplő rendszer jóvoltából továbbra is könnyű a bejutás az utastérbe, melyet a mozgáskorlátozottak számára a második ajtónál mechanikusan kihajtható rámpa is megkönnyít. A peronrész valamivel szűkebb a városi változaténál, és mellőzték a lehajtható üléseket is.

A beltérbe lépve tapasztalhatjuk, hogy a korábbi Siriust jellemző extravagáns belső színvilág a helyközi variánst sem kerülte el. Igaz, ezúttal a sárga illetve piros színek helyett a zöld szín különböző árnyalatai dominálnak, a busz külsejét meghatározó zöld színárnyalat például több helyen is visszaköszön az utastérben. Helyközi autóbuszról lévén szó, az alacsonypadlós rész felett igényes kialakítású kézipoggyásztartókat szereltek fel. Ötletes, hogy hátulról nézve a bal oldali csomagtartó műanyagburkolatán a NABI, míg a jobb oldalin a Sirius felirat olvasható. A légcsatornák a korábbinál keményebb burkolatot kaptak. Fontos újdonság, hogy beltéri LED-es utastájékoztató rendszer is került az autóbuszba. Bár a próbaút alatt nem kapcsolták be, mivel megegyezik a legtöbb konkurens busztípusban használt elektronikus egységgel, feltételezhetjük, hogy megfelelő fényerejű és jól olvasható, igaz, a kapaszkodók és a csomagtartók kitakarnak a széléből egy keveset a busz bizonyos pontjaiból nézve. Érdekes módon a leszállásjelző gombok nem teljes tenyérrel lenyomható kivitelűek.

Kissé variáltak a dobogókon is a fejlesztőmérnökök, az utastér hátsó részébe vezető lépcső legalsó foka immár nem domborodik ki a dobogó oldalfalának síkjából; ez pozitívum, ugyanis a korábbi megoldás balesetveszélyes volt. Mivel egy helyközi autóbusznál kevésbé szempont a gyors utasáramlás és ebből fakadóan a széles utasfolyosó, a bal oldali első kerékdob mögött található dobogót kiszélesítették, így mód nyílt dupla üléseket elhelyezni rajta. Szintén nem elhanyagolandó változtatás, hogy a fűtést ezen a buszon már vonalradiátorokkal oldották meg.

A beltér egyik legörvendetesebb változása, hogy a városi változat betonkemény, párnázatlan Kiel üléseit vastagon párnázott, Ster gyártmányú városi-elővárosi ülések váltották fel. A színösszhang érdekében az ülőalkalmatosságok sötétzöld huzatot kaptak. Összesen 43 darab fix (köztük két másfeles) ülést találunk a fedélzeten; ebben az üléselrendezésben további 52 álló utasnak jut hely az autóbuszban. A Sirius egyébként, a konkurens típusokhoz hasonlóan, számtalan üléselrendezéssel illetve üléstípussal rendelhető, típusbizonyítványa kiterjed a sokat emlegetett, új fejlesztésű, magyar gyártmányú „Herend” ülőalkalmatosságokra is.

Módosították a vezetőfülkét is a tervezők, a korábbinál több tárolórekeszt helyeztek el benne. A sofőr további kényelmét növeli a megnövelt méretű hátsó ládatér, illetve az igen kényelmes, légrugózású Isri vezetőülés. Az MAN-től származó ergonomikus műszerfal megegyezik a városi változatéval; jelenleg ez az egyik legimpozánsabb kezelőfelület a piacon, a sofőrök is nagyon kedvelik a hírek szerint. További vezetőtéri újítás, hogy a sofőr felett, a plafonon elhelyezett kezelőfelület (rádió, kijelző, stb.) is enyhén módosult.

A sínes kapaszkodórendszer hőszigetelt, nehogy egy-egy hidegebb téli napon odafagyjon a kedves utasok keze. A városi változattal szemben a helyközi verzióban mindenhol van kapaszkodó, ahol lennie kell (a városiban az első két ajtó között egy keresztirányú rudat hiányoltunk), így tehát ezen a téren is előrelépés történt.

Az időjárás viszontagságai miatt sajnos nem volt alkalmunk kipróbálni a Spheros (Webasto) gyártmányú légkondicionálót, így ezen a téren nem tudunk információval szolgálni, már csak azért sem, mert az ugyanezzel az egységgel felszerelt városi Siriust pedig februárban teszteltük, amikor szintén nem jellemző a kánikula.

Motorikusan változatlan

Az új, európai stílusú hátfal is passzol a busz formájához (a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A bevált főegységekkel kedvezőek a gyár tapasztalatai, ezért semmilyen komoly módosítást nem találunk a motorikus műszaki adatok között. Továbbra is az MAN A69 típusszámú, önjáró alvázára épül a Sirius. Az autóbusz mozgatásáról a városi verzióhoz hasonlóan MAN D0836 LOH típusú, hathengeres, turbófeltöltéses dízelmotor gondoskodik; előnyös tulajdonsága, hogy az Euro V-nél is szigorúbb EEV emissziós szint kritériumait is teljesíti, ráadásul AdBlue folyadék hozzáadása nélkül. Az erőforrás teljesítménye 290 lóerő (213 kW), maximális nyomatéka 1100 Nm. Mivel csak egy rövid utat tettünk meg a busszal, ráadásul frissen beindított motorral, a hőszigetelésről nem tudunk érdemben nyilatkozni, de tény, hogy a városi Siriusnak nem voltak problémái ezen a téren. Érdekes módon a helyközi rendeltetés ellenére nem manuális váltót kapcsoltak az aggregáthoz, ahogyan azt többen jósolták (köztük mi is), ugyanis az erőátvitelről a városi autóbuszhoz hasonlóan ZF 6 AP 1200 EcoLife típusú, hatfokozatú automatikus sebességváltó gondoskodik.

A bemutatót követő próbaút lehetőséget biztosított rá, hogy megismerkedhessünk az új busz menettulajdonságaival is. A vadonatúj motornak kissé még bejáratós hangja volt, de ennek ellenére is távol állt a zavarótól a zajszint. A váltó nagyon finoman végzi a dolgát, szinte alig lehet érezni a kapcsolásokat. A futóművek – természetesen – az MAN termékei; a mellső tengely maximális terhelhetősége 7200 kg, a hátsóé 13 000 kg. A Sirius megengedett legnagyobb gördülő össztömege 18 600 kg, ekkor a mellső tengelyre 7100, a hátsóra 11 500 kg jut. A rugózás már a korábbi Siriusban is elismerésre méltóan jó volt, de ez a busz egy hajszállal talán még azon is túltesz – bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem a legrémségesebb állapotú utakon haladtunk vele. A busz Continental gyártmányú, 295/80 méretű gumiabroncsokon fut. A nagyobb méretű abroncsoknak köszönhetően a városi kivitelhez képest nőtt a menetkomfort, csendesebbé vált az utastér, továbbá a terepszögek is megnőttek, az első 7,2°-ról 8,1°-ra, míg a hátsó 7,6°-ról 8,3°-ra. A busz fordulókörének átmérője 23,8 m.

A próbaút során a csömöri Auchan parkolójában, egészen pontosan a 92-es busz fordulójában álltunk meg képeket készíteni – épp jókor, ugyanis így szemtanúi lehettünk, ahogy a BKV egyik élemedett korú Ikarus 260-asa a változatosság kedvéért épp visszaadta lelkét a teremtőnek, legalábbis átmenetileg. Természetesen ismét találkozhattunk az irigykedő tekintetekkel és a BKV autóbuszflottájának sürgős frissítése is felkapott téma lett hirtelen…

Ugrásra készen

Igen pozitív a benyomásunk a NABI új helyközi típusáról. Az eltalált forma mellett végre az utastér is hozta a busz külseje által sugallt kényelmi szintet, az ülőhelyek hosszabb utakon sem törik fel az utasok boldogabbik felét. Külön dicséretet érdemel a bemutatóbuszok igényes, figyelemfelkeltő fényezése. Szintén elismerésre méltó a gyár hozzáállása, minőségre való törekvése.

A kérdés az, hogy mennyire tud elterjedni a típus hazánkban, ugyanis a Sirius-ért a leendő üzemeltetőnek viszonylag (a potenciális ellenfelekhez mérten) mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A pletykák szerint a Kapos Volán szívesen frissítené a NABI újdonságával a járműparkját a bemutatóbuszon túl is. A többi üzemeltető meggyőzésének érdekében, a bemutatót követően a helyközi Sirius országos tesztkörútra indul; a tervek szerint majdnem minden Volán társaságnál megfordul majd pár napig, és csak ezt követően, az ősz folyamán kerül végleges gazdájához. Egy komolyabb szintű hazai megrendelés rendkívül fontos lenne a NABI-nak az európai piacon való megjelenéshez, ugyanis, bár a cég az amerikai autóbuszok révén jelentős referenciával rendelkezik, az eltérő szabványok és a nagy távolság miatt ez az Óhazában kevésbé számít elfogadottnak, mint egy nagyobb eladott mennyiség az anyaországban.

A Sirius-projekt következő állomása a hírek szerint a csuklós változat bemutatása lehet, ha minden a tervek szerint alakul. Ez a típus várhatóan egy hagyományos tolócsuklós autóbusz lesz, MAN alvázzal, és kb. 80%-ban alacsony padlószinttel. Emellett kifejezetten érdekesnek hangzik a cég első trolibuszának ötlete, és természetesen várjuk az egyéb alternatív üzemmódú modelleket is – bár ezekre könnyen lehet, hogy inkább a külföldi, kevésbé árérzékeny vevők figyelnek majd fel.

Címkék