Magazin

Elektromos MAN-t tesztelt a Volánbusz

A Volánbusz több hazai város közösségi közlekedési szolgáltatóját követően idén nyáron a csuklós kivitel után, egy hosszabb tesztüzem keretében vendégül látta  az MAN Truck & Bus tisztán elektromos hajtású modelljének szóló változatát is, az MAN Lion’s City 12 E-t. A 12 méteres környezetbarát autóbuszt a Volánbusz Zrt. több héten keresztült tesztelte Budapesten és elővárosaiban; ezen próbafutások kapcsán az utazóközönség, a járművezetők és az üzemeltető részéről is számos kedvező visszajelzés, illetve észrevétel érkezett a járműről – közölte az MAN Truck & Bus hazai képviselete.

Az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. saját tulajdonú demóbuszát az importőr tájékoztatása szerint a Volánbusz nagy nyári hőségben, nem éppen könnyű domborzatú területeken, főként Budapest elővárosaiban, meglehetősen hosszú műszakokban üzemeltette.

A tesztüzem tapasztalatait ismertetve Füle István, a Volánbusz Zrt. forgalmi üzemvezetője elmondta:

A Budapest elővárosi területein végzett feladatokat nap közbeni töltés nélkül is úgy teljesítette, hogy 250-300 kilométer megtétele után még 20-25 százalékos töltöttségi szinten állt az akkumulátorcsomag. A töltöttségi állapot pedig jól követhető a műszerfalon.

A jármű energiafogyasztásában persze jelentős szerepet játszik a vezetési stílus, ám aki előrelátón vezeti a dízelmotoros buszokat, annak az elektromos autóbuszok hatékony vezetése sem okoz problémát. A Lion’s City 12 E gyorsulása még teljes utastelítettség mellett is sokkal jobb, mint a dízelüzemű buszoké, így könnyebb vele tartani a menetrendet. Arra azonban ügyelni kell, hogy a tetőn elhelyezett nagy tömegű akkumulátorok kanyarodáskor befolyásolhatják a jármű stabilitását. Egyébként nagyon kényelmes ennek a busznak a vezetése, elenyésző a zaj- és rezgésszintje, műszerfala jól átlátható, kapcsolói könnyen kezelhetők és a visszapillantó tükrei minimális holtteret eredményeznek. Az ajtók kezelése engedélyező módban megszokást igényel, valamint az utastéri érintős leszállásjelzők túl érzékenyek, ezért könnyen téves jelzést adnak. Ugyanakkor a fülkeajtó kialakítása különösen előnyös, ami megkönnyíti a kommunikációt az utasokkal. Az utazóközönség tetszését is elnyerte a tesztbusz, kényelmesnek és csendesnek találták.

 – foglalta össze a tapasztalatokat Füle István.

A háromajtós, 2021-es évjáratú, 80 fő befogadására alkalmas tesztbuszt – a típustól megszokott módon – egy hat egységből álló, 3,3 tonna tömegű, 480 kWh összkapacitású nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó Northvolt akkumulátorcsomaggal szerelték, melynek teljes kapacitásának 80%-os, azaz 384 kWh-nyi energia felhasználásával az autóbusz – az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztásmérések alapján, folyamatos üzem mellett – akár 405 kilométert is meg tud tenni 0,94 kWh/kilométer energiafogyasztással. Természetesen valós üzemszerű környezetben a hatótáv jóval kevesebb lehet, a gyártó is “csak” 200-270 kilométeres hatótávot garantál, de azt bármilyen időjárási körülmények között és az akkumulátorok teljes élettartama (8 év) alatt.

A német cégóriás első sorozatgyártású elektromos busztípusával megtehető kilométerek kapcsán külön érdekességként érdemes megjegyezni, hogy tavaly tavasszal egy Lion’s City 12 E elismerésre méltó hatótáv-rekordot állított fel; az autóbusz nem kevesebb mint 550,8 kilométert teljesített egyetlen feltöltéssel valós forgalmi használatot szimuláló, utcai körülmények között.

Címkék