Kitekintő

Először szállít utasokat az új SOR ICN 12

Utasforgalomba állt a SOR Libchavy tavaly novemberben, a prágai CZECHBUS 2021 szakkiállításon bemutatott újdonságának legelső példánya. A 19,5″-os tárcsaméretű „kiskerekes” futóművekkel szerelt, alacsony belépésű SOR ICN 12 típus elsőként hazai környezetben győzheti meg képességeiről a potenciális vásárlókat.

A fehér alapszínű, 1-2-0 ajtóképletű prototípus január 5-én állt szolgálatba a Transdev Morava színeiben, amely a közelmúltban bérbe vette a járművet. A hosszú távú utasforgalmi tesztelésnek alávetett busz első menetrend szerinti járatát a 672-es jelzésű Ostrava-Svinov – Slatina útvonalon teljesítette; a cseh Československý Dopravák szakportál értesülései szerint a későbbiekben is ostravai kötődésű viszonylatokon lesz majd megtalálható. Emiatt külső megjelenését hamarosan a Morva-sziléziai kerület integrált közlekedési rendszerének arculati követelményeihez igazítják, ami több apróság, például az előírt matricák felhelyezése mellett azt is jelenti, hogy az eredeti zöld fényű relációjelzőket fehér LED-ekkel operáló egységek váltják majd.

Az új stílusú homlokfal ellenére a busz arányai és a helyszín messziről beazonosíthatóvá teszik a gyártót

A városi-elővárosi NS sorozat stílusában megrajzolt vadonatúj típuscsalád a cseh szaksajtóban legendásnak hívott, mifelénk inkább elrettentő példaként emlegetett „felugró tetős” SOR típusok (CN, BN – utóbbi nem összetévesztendő a Credo azonos típusjelzésű modelljeivel) utódja. Az új termékvonal később négyféle hosszúsági változatban (9,5, 10,5, 12, illetve 12,5 méter) lesz elérhető, a hagyományos dízel mellett CNG-hajtással is (utóbbi ICNG 12 néven). A jelenlegi próbafutásokat a rendelkezésre álló prototípusokkal végzik, a sorozatgyártás a tervek szerint 2022 második felében indul.

Fotók: Libor Hinčica/Československý Dopravák

Címkék