Kitekintő

Együttműködésre lépett a Nogebus és az IIA

Viszonteladói megállapodást kötött egymással a spanyol (pontosabban katalán) Nogebus és az olasz Menarinibus márkanevet birtokló Industria Italiana Autobus (IIA). A két buszgyártó aktuális palettája jól kiegészíti egymást: bár a múltban akadtak átfedések, napjainkban az előbbi kizárólag távolsági, utóbbi pedig csak városi-elővárosi modelleket kínál, így kézenfekvő volt egyesíteni az erőket. A mediterrán szövetség létrejöttét az Almería városában tartott XXVII Congreso Nacional de Transporte Urbano y Metropolitano közlekedésszakmai kongresszuson jelentették be.

A nemrég aláírt együttműködési szerződés értelmében a jövőben a Nogebus forgalmazza majd a Menarinibus típusainak M3/I osztályú, azaz városi kiviteleit az Ibériai-félszigeten, vagyis a spanyol és a portugál piacon, ahol a katalán buszgyártó már több, mint öt évtizedes tapasztalattal rendelkezik. Szintén a Nogebus fogja biztosítani a szükséges technikai háttérszolgáltatásokat, beleértve az alkatrészellátást is. A bejelentésből nem derül ki, hogy az olasz származású városi autóbuszokat az eredeti márkanéven hozzák-e majd forgalomba, vagy esetleg a Menarinibus M-betűs emblémáját a Nogebus N-betűje váltja majd a hispán piacokra szánt példányok orrán. Hasonló elgondolás mentén forgalmazza egyébként a Menarinibus termékeit az általa kiszolgált piacokon a Karsan is, igaz, a török cég résztulajdonnal is rendelkezik az IIA-ban, és licenc alapján gyártja is annak típusait a törökországi Bursában.

A felek a kooperációval szeretnék felgyorsítani a szektor újraindulását Délnyugat-Európában, bízva abban, hogy hatékony mobilitási megoldásokkal sokakat át tudnak csábítani a közösségi közlekedés használatára. „Ez a megállapodás lehetőséget teremt számunkra, hogy visszatérjünk a városi buszok piacára, ahol jelen is voltunk még azelőtt, hogy a távolsági közlekedés előtérbe helyezése mellett döntöttünk„- fogalmazott Miguel Genabat, a Nogebus kereskedelmi igazgatója.

A két gyártó történetében közös vonás, hogy mindketten mozgalmas éveken vannak túl: a Nogebus a 2013-as csődhelyzet után éppenhogy csak elkerülte a teljes megszűnést (ekkor változott az eredeti Noge márkanév a hosszabb Nogebusra), a korábban BredaMenarinibus néven ismert olasz buszgyártó pedig 2015-ben került új tulajdonoshoz az IIA személyében.

FRISSÍTÉS

A Nogebus megkeresésünkre közölte, hogy az együttműködés keretében értékesítendő buszok eredeti logójukat megtartva, Menarinibus márkajelzéssel kerülnek majd forgalomba.

Címlapkép: Nogebus/IIA

Címkék