Kitekintő

Százhuszonkét elektromos Volvóval erősít a Nobina Svédországban

Összesen 122 darab tisztán elektromos hajtású Volvo 7900 városi villanybusz szállításáról írt alá megállapodást a Volvo Buses és a skandináv régió legnagyobb buszos szolgáltatója, a Nobina AB. A svéd, a finn, a dán, valamint a norvég piacon közel 3400 autóbuszt üzemeltető társaság a megrendelt 7900 EA csuklós, valamint 7900 E szóló kivitelű elektromos autóbuszokat 2022 és 2023 között állítja forgalomba három svéd városban, Göteborgban, Malmöben és Hässleholmban.

A 122 darabos flotta oroszlánrésze, azaz összesen 84 darab szóló és csuklós villanybusz Göteborgban áll szolgálatba a Västtrafik közlekedésszervező cég hálózatán. A megrendelt autóbuszok, melyekből 20 példányt használtan szerez be a Nobina, két lépésben állnak forgalomba, egy részük 2022 júliusától Göteborg városi forgalmát, a fennmaradó kocsik pedig egy évvel később, 2023 júniusától Göteborg egyik elővárosának, Angered és környékének közlekedését segítik majd. A két forgalmi terület üzemeltetését a közlekedési társaság még tavaly nyerte el 10 évre, a koncesszió értéke 2,1 milliárd svéd korona, azaz átszámítva 72,4 milliárd forint. A Västtrafik hálózatán jelenleg a svéd gyártó villanybuszának szóló változatából 30, a csuklósból pedig 145 példány teljesít szolgálatot, ezeket a buszokat viszont nem a Nobina üzemelteti.

A Transdev tavaly decemberben 145 Volvo 7900 EA elektromos csuklósbuszt állított forgalomba Göteborgban (Fotó: Transdev)

A megrendelés másik komolyabb darabszámú részét az a 29 darabos csuklós kontingens képezi, amely Malmöbe kerül majd a Skånetrafiken ernyőszervezet viszonylataira, ahol idén nyáron 60 darab 7900 Electric Articulated villanybusz már megkezdte a szolgálatát ugyancsak a Nobina üzemeltetésében. A Nobina a 2021. június 1-től hatályos, 3+3 évre megújított koncessziós szerződése szerint, melynek értéke 931 millió svéd korona, 101 darab autóbusszal biztosítja a közszolgáltatást. A Nobina a rábízott feladatokat jelenleg 13 szóló és 60 csuklós Volvo elektromos autóbusszal, valamint 29 darab hagyományos és CNG-meghajtású kocsival látja el, a mostani megrendelés ezt a 29 kocsit hivatott tisztán elektromos hajtásúra cserélni. A járművek 2022. szeptemberi forgalomba állítását követően a koncesszióval kapcsolatos közforgalmú személyszállítási feledatokat kizárólag tisztán elektromos hajtású buszokkal fogja biztosítani a cég, s külön érdekesség, hogy a környezetbarát járművek üzemeltetéséhez szükséges energiát teljes egészében megújuló forrásból állítják elő.

Malmöben 60 példány közlekedik a Volvo elektromos csuklósából, melyekhez hamarosan további 29 csatlakozik (fotó: forum.omnibus.se)

A göteborgi és a malmöi rendeltetésű csuklósbuszok egyaránt a gyártó elektromos csuklós típusának hosszabb, 18 550 mm hosszú kiviteléből kerülnek ki. A járművek 396 kWh összkapacitású lítium-ion akkupakkal érkeznek majd. A buszok mozgatását két darab, egyenként 200 kW maximális teljesítményű, a Volvo saját fejlesztésű, kétfokozatú automataváltójával kiegészített villamos vontatómotor fogja biztosítani, amelyek egy összegző hajtóművön keresztül egy hagyományos, ZF AV 133 típusú portálfutóművet hajtanak meg.

A megbízás legkisebb tételét a Hässleholmba szállítandó szóló kocsik teszik ki. A 9 darab 12 méter hosszú Volvo 7900 E villanybuszt a Nobina 2022 decemberétől állítja majd forgalomba a közel 20 ezer lelket számláló dél-svédországi kisvárosban.

Címlapkép: Skånetrafiken

Címkék