Kitekintő

Megérkezett az első megrendelés a Solaris elektromos autóbuszaira Csehországból

Fontos előrelépést könyvelhet el a Solaris Bus & Coach a cseh piacon, ugyanis befutott az első megrendelés a lengyel buszgyártó elektromos autóbuszaira az országból. Csehország különleges helyet foglal el a Solaris 1996 óta íródó történetében, ugyanis ez volt az első ország, ahová exportált a lengyel buszgyártó vállalat. Azóta sok víz lefolyt a Moldván, a dinamikusan fejlődő lengyel márka népszerűsége azonban továbbra is töretlen a cseheknél, de a sikerek ellenére, eddig még nem volt példa arra, hogy a Solaris akkumulátoros autóbuszt tudott volna értékesíteni a cseh piacon. A jeget Ostrava városa törte meg az elmúlt héten, amikor a város közlekedési vállalata összesen 24 darab Urbino 12 Electric villanybusz leszállításáról kötött megállapodást a bolechowói vállalattal.

A Dopravní podnik Ostrava (DPO)  flottáját majdan gyarapító 24 darab elektromos tacskót várhatóan 2022-ben veheti birtokba az ostravai utazóközönség. A megrendelés a villanybuszok leszállításán túl, 24 hordozható töltőállomás, 4 inverz pantográfos, OppCharge rendszerű gyorstöltő, valamint karbantartási célokra további 4 töltőberendezés megvásárlását is magába foglalja.

Az ostravai rendeltetésű 2-2-2 ajtóelrendezésű, 80 fő befogadására alkalmas elektromos Urbinók üzemeltetése során elsősorban a napközbeni rátöltés kap szerepet, így az energiatárolásról egy önmagában csak kisebb hatótávot biztosító, de a gyakori töltést-kisütést jobban viselő Solaris High Power lítium-titantát-oxid (LTO), 90 kWh összkapacitású akkumulátorcsomag gondoskodik majd. A járműveket fordított (inverz) pantográf-csatlakozással szerelik, melynek az lényege, hogy maga a pantográf szerkezet nem az autóbuszokon, hanem a végállomásokon fixen telepített töltőoszlopokon kap helyet, csökkentve ezáltal az autóbusz által hordozandó (menet közben haszontalan) terhet. Az OppCharge interfész használatával az autóbuszok energiatárolóinak teljes feltöltése mindössze 5-6 percet vesz majd igénybe.

Ostrava városa 2000-ben vásárolt először az Urbino akkori nemzedékének 15 méter hosszú, háromtengelyes változatából, azóta pedig közel 400 darab járművet szerzett be a település a lengyel autóbusz gyártótól. Az észak-morvaországi városban közlekedő Solaris autóbuszok mintegy fele, egész pontosan 192 darab, sűrített földgáz (CNG) hajtással rendelkezik.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék