Kitekintő

Két hét alatt kimerítették a lengyel „zöld busz program” támogatási keretét

Két hét alatt teljesen kimerítették a  lengyel önkormányzatok által benyújtott társfinanszírozási kérelmek a Környezetvédelmi és Vízmenedzsment Nemzeti Alap „Zöld közösségi közlekedés programjának” keretén belül elektromos autóbuszok megvásárlására igényelhető vissza nem térítendő támogatások rendelkezésre álló 1,1 milliárd zloty, azaz átszámítva közel 87 milliárd forint értékű, idei évre előirányzott keretösszegét.

A január 4-én elstartolt „Zöld közösségi közlekedési program” első szakaszában átszámítva mintegy 87 milliárd forint értékű támogatás áll rendelkezésére a lengyel önkormányzatok számára elektromos, illetve hidrogén meghajtású autóbuszok beszerzésére. A kiírásra a pályázatokat eredetileg december 15-ig lehetett volna benyújtani, de a beérkezett pályázatok összértéke kevesebb, mint két hét alatt elérte a teljes keretösszeget.

A programban több, mint 100 hidrogénbusz vásárlására nyújtottak be támogatási kérelmet (Fotó: Solaris Bus & Coach – Solaris Urbino 12 Hydrogen)

A kormányzati program feltételei szerint a társfinanszírozás sávosan érhető el, melynek mértéke tisztán elektromos hajtású autóbuszok és trolibuszok vásárlása esetében 80 százalékos, hidrogén meghajtású autóbuszok beszerzése esetében pedig 90 százalékos. Emellett a projekt 50 százalékos támogatást biztosít az infrastruktúra korszerűsítésére, illetve kiépítésére is. A program első körének összköltsége 1,3 milliárd zloty, amelyből a már említett 1,1 milliárd zloty vissza nem terítendő támogatásként, a fennmaradó 200 millió zloty, átszámítva közel 15,8 milliárd forint pedig kedvezményes hitelként igényelhető. A hitel legfeljebb 12 év időtartamra nyújtható és összege nem lehet nagyobb, mint az elszámolható költségek és a támogatás formájában biztosított társfinanszírozás értéke közötti különbség.

A program következő két pályázati felhívása a tervek szerint 2022. január 3-án és 2023. január 2-án jelenik meg, ezek támogatási intenzitása viszont elektromos-, és trolibuszok vásárlásakor már „csak” 70, illetve 60 százalékos. A hidrogén üzemű járművek vásárlásának és az üzemeltetésükhöz szükséges infrastrukturális beruházásoknak a társfinanszírozása azonban ugyanazon a szinten marad.

Címlapkép: MAN Polska

Címkék