Kitekintő

Újabb négy Škoda 26 Tr trolibuszt hív le Plzeň

Várhatóan még idén novemberben további négy darab Solaris karosszériás Škoda 26 Tr önjáró szóló trolibusz érkezik a csehországi Plzeň (Pilsen) városába a meglévő 24 kocsi mellé. A helyi közlekedési vállalat egy korábban megkötött szállítási szerződés opciós keretére támaszkodva fokozatosan, lépésről lépésre fiatalítja meg troliállományát.

A cseh sörök fővárosának közlekedési vállalata, a Plzeňské městské dopravní podniky a.s. (PMDP) és a Škoda Electric még 2016-ban írt alá keretmegállapodást összesen 33 darab önjárásra is képes, 12 méter hosszú szóló trolibusz szállításáról. Az első hét jármű 2017 elején állt szolgálatba, majd még ebben az évben további kilenc példány csatlakozott a flottához, 2018-ban pedig újabb két kocsi követte őket. Mivel a karosszériát szállító Solaris időközben végleg befejezte a trolibuszok alapjaként szolgáló harmadik generációs Urbino gyártását, a soron következő újabb két példány 2019 végén már az új nemzedék kasztnijával érkezett – hasonlóan a budapesti szállításokhoz, ahol szintén a lengyelek termékváltásának köszönhetően jutott a BKV modernebb megjelenésű járművekhez. Legutóbb 2020 márciusában álltak forgalomba új Škoda-Solaris trolibuszok Plzeňben, akkor – akárcsak most – négy darabot hívott le a rendelkezésre álló keretből a PMDP. A mostani újabb megrendelés után fennmaradó öt trolibusz megvásárlására 2023-ig van lehetősége a közlekedési társaságnak, amivel a tervek szerint élni is kíván majd a cég.

A 2019-től érkezett plzeňi kocsik már a negyedik Urbino-generációt képviselik

Az újabb négy trolibusz megrendelésére vonatkozó szerződést január 13-án írták alá, ennek értelmében a járműveket legkésőbb 2021. november 30-áig kell leszállítania a Škoda Electricnek. Az áramszedős buszok darabonként közel nettó 12,4 millió cseh koronás, azaz átszámítva majd’ 168,9 millió forintos vételáron kerülnek az üzemeltetőhöz, így a beszerzés összértéke meghaladja a nettó 49,5 millió cseh koronát. A most megrendelt trolibuszoknak nem kell majd nagy utat megtenniük a gyárból a rendeltetési helyükig, hiszen a hajtáslánc elektromos berendezéseit a Škoda plzeňi gyáregységében építik be. A „csápos” járművek mozgatásáról korábban átadott társaikhoz hasonlóan 160 kW csúcsteljesítményű Škoda 4 ML 3444 K/4 négypólusú aszinkron villanymotor gondoskodik majd, az önjárási képességet lítium-titanát-oxid (LTO) akkupakk biztosítja. Az új trolik természetesen légkondicionáltak lesznek, az első utasajtó jobb oldali szárnya pedig a járművezető számára lesz fenntartva.

A most megrendelt példányokkal együtt 28-ra nő a típus helyi darabszáma

A PMDP az elmúlt bő két év során a típus csuklós változatából (Škoda 27 Tr) is beszerzett nyolc darabot, de a korábbi Irisbus-alapú trolibuszok (24 Tr, 25 Tr) is megtalálhatók az állományban. Ezek egy része dízelgenerátort használ a felsővezetékes szakaszon kívüli haladáshoz, ám a teljes troliflotta kb. egyharmada (szám szerint 33 kocsi) még így is önjárásra képtelen típusokból áll. Az újabb négy opciós trolibusz lehívása ismét közös sikert jelent a Solaris és a Škoda Electric számára, ám ennek ellenére kérdéses, hogy meddig marad fenn a sokáig jól prosperáló együttműködés, a cseh gyártó ugyanis a Temsa 50%-os tulajdonjogának megvásárlásával a jövőben valószínűleg az immár házon belülinek számító török karosszériákat részesíti majd előnyben a más buszgyártókkal való kooperáció helyett.

Fotók: Škoda Electric

Címkék