Kitekintő

Volvo alvázas Marcopolo buszok érkeztek Angola fővárosába

Összesen 153 darab új – 12 méteres szóló, illetve 18 méter hosszú csuklós – autóbuszt szállított Angolába helyi képviseletén, az Auto Sueco Angola cégen keresztül a Volvo Buses. A délnyugat-afrikai ország közlekedési minisztériumának megrendelésére gyártott autóbuszok a fővárosban, Luandában közlekednek majd a helyi állami szolgáltató, a Transporte Colectivo Urbano de Luanda (TCUL) üzemeltetésében.

A kétajtós szóló buszok technikai alapját a nálunk is ismert farmotoros Volvo B8R önjáró létraalváz adja, a csuklósok viszont középmotoros Volvo B12MA alvázra épülnek. A svédek által biztosított platformokra az Afrikában viszonylag elterjedtnek számító Marcopolo Torino felépítmény kerül. A normál padlószintű, az ajtóknál két lépcsőfokkal rendelkező városi buszokra a gyári sajtóanyag a sokatmondó „optimalizáltan akadálymentes” kifejezést használja, ami a gyakorlatban kerekesszékes liftek beépítését jelenti.

Az afrikai piacon megszokott robusztus felépítés jellemzi a Luandába szállított buszokat (Fotó: Kals-Net)

A helyi éghajlati viszonyokra felkészített autóbuszok első példányai novemberben álltak forgalomba, csatlakozva a TCUL meglévő 420 darabos flottájához. A járműpark bővítése lehetővé teszi a menetrend sűrítését, valamint a jelenlegi pandémiás időszakban a zsúfoltság csökkentésével a szociális távolságtartás biztosítását is. A november 6-ai nagyszabású átadóünnepségen jelen volt többek között Joana Lina Cândido, Luanda tartomány kormányzója, Ricardo D’Abreu angolai közlekedésügyi miniszter, Pedro Pereira, a TCUL igazgatótanácsának elnöke, valamint Ewa Polano, Svédország angolai nagykövete is.

A Volvo autóbuszos divíziója a nyolcvanas évek óta van jelen termékeivel Angolában. A svéd cégóriás az afrikai földrészen elsősorban alvázgyártóként képviselteti magát; az elmúlt években több, a mostanihoz hasonló megrendelést is kapott a kontinensről. Az angolai eladásokra a Marcopolo sem panaszkodhat: a frissen leszállított, Volvo gépészetre épülő kocsik mellett idén Volkswagen alvázon is értékesítettek egy 130 darabos szériát 10,5 méter hosszú „nagy” midibuszokból, az elmúlt években pedig százas nagyságrendben karosszáltak autóbuszokat a helyi piacra.

Címlapkép: Volvo Buses

Címkék