Magazin

Megszületett a bérmegállapodás a Volánbusznál

Megállapodás született a Volánbusznál az idei bérfejlesztésről. A közlekedési vállalat és az érdekképviseletek az egy évre kötött megállapodásban rögzítették, hogy a munkáltató 2020-ban áltlagosan 10 százalékos keresetnövelést hajt végre. A egységes autóbusz-vezetői bérrendszert is megvalósító bérmegállapodás valamennyi érintett munkavállalóra vonatkozóan 2020. április 1-jétől lép hatályba. 

A megállapodást a tárgyalásokban résztvevő mindhárom érdekképviselet, a Volánbusz Közlekedési Szakszervezet, a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége is egyetértőleg aláírta. Az alanyi jogú alapbérfejlesztés átlagosan 8 %-os. A legnagyobb létszámú és munkaerő-piaci helyzete miatt legkritikusabb munkakörben foglalkoztatott munkavállalói csoport, vagyis autóbuszvezetők esetében átlagosan 8%-os alapbérfejlesztésen túl, további 2% a munkavállalók igényét  a bérrendszer egységesítésével kapcsolatban korábban ismertetett és kiemelt fontossággal kezelt bérelemek magasabb értéken történő elismerésére kerül felhasználásra. Az autóbusz-vezetői munkakörben megállapított bruttó alapórabér egységesen 1460 forint lesz, de az egy órára eső munkabér – a pótlékokkal együtt – elérheti akár a 2300 forintot is.

A nem autóbusz-vezetői munkakörben foglalkoztatott szellemi és fizikai munkavállalók 8 százalékos általános béremelésben részesülnek. A szellemi munkakörben foglalkoztatott munkavállalók további átlagosan 2 százalékos differenciált bérfejlesztésre számíthatnak. Az egyéb fizikai munkavállalók esetében a differenciált bérfejlesztés minőségi pótlék bevezetésével valósul meg, amelynek összege bruttó 30 Ft/ledolgozott óra. A bérelemelésre kizárólag a nem premizált munkakörben dolgozó munkavállalók jogosultak.

A megállapodásról a KKSZ, a KDSZSZ és a VKSZ az alábbi részleteket közölte:

Autóbuszvezetők:

  • Alapbér (minimális besorolási bér): 1 460 Ft/óra (munkaidő).
  • Hűségpótlék: 5 év után 50 Ft/óra, 20 év után további 50 Ft, azaz 100 Ft/óra (munkaidő).
  • Vezetési pótlék: 50 Ft/óra (vezetési idő).
  • Minőségi pótlék: 50 Ft/óra (vezetési idő).
  • Kompenzációs (telephelyenként meghatározott) pótlék: 0-591 Ft/munkaidő.
  • Rendelkezésre állás díjazása: alapbér (besorolási bér) 100%-a.
Nem autóbuszvezető fizikai állomány:
  • 8%-os alapbér fejlesztés.
  • 30Ft/óra minőségi ösztönző pótlék.
Szellemi állomány:
  • 8%-os alapbér fejlesztés.
  • 2% differenciált fejlesztés.

Az első három hónapban elmaradt bérfejlesztés kompenzálására, minden munkavállaló egyszeri bruttó 100 ezer forint kifizetésében részesül. Továbbá a társaság egy összegben kifizeti a bruttó 200 ezer forintban megállapított cafetéria kereten felüli összeget azoknak, akik tavaly év végéig ennél több béren kívüli juttatást kaptak, áprilist követően pedig a különbözet beépül a bérükbe, amely pótlék (10-93 Ft/óra) címén kerül elszámolásra.

Kiemelt kép: Volánbusz Zrt.

Címkék