Magazin

A kormány idén 14 milliárdot szánna a szuperolcsó bérletek okozta kiesés kompenzálására

A kormány a 2023-as évre vonatkozóan első körben mindösszesen 14 milliárd forinttal kívánja kompenzálni a május elsejétől bevezetésre kerülő kedvezményes Ország- és Vármegyebérletek okozta hatalmas bevételkiesést. Az új bérletfajtákkal az állami közszolgáltatók, a MÁV-Start, a MÁV-HÉV, a Volánbusz és a GYESEV helyközi járatain lehet majd utazni, vármegyeivel a megyén belül bármely viszonylaton 9 450 forintért, az országossal pedig az ország egész területén 18 900 forintért (a tanulók mindkettő esetében 90%-os kedvezményt is igénybe vehetnek).

A kormányzat várakozása szerint a kezdeményezés, melynek célja hogy népszerűbbé és elérhetőbbé váljon a kötöttpályás és az autóbuszos közlekedés legalább 21 milliárdos bevételkiesést eredményez majd a közszolgáltatóknak éves szinten. Ennek kompenzálására idén 14 milliárd forintot szánna a kormány, viszont ha konstrukció valóban sikeresnek bizonyul, aligha hihető, hogy elég lesz ez az összeg a költségtérítési igénynövekedés ellentételezésére.

A kormány a 2023-as költségvetésben vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítésére 277 milliárd, az autóbuszos helyközi szolgáltatásokéra pedig közel 150 milliárd forintot különített el. Ez az összesen több mint 400 milliárd forintos ellenérték a közszolgáltatási feladatok ellátása kapcsán bevétellel nem fedezett indokolt költségek (kedvezményes és díjmentes utazások után igényelt árkiegészítés) kompenzálására szolgál. Ennek az összegnek csupán a 3,2%-át teszi a kormány a két új bérletfajta okozta bevételkiesésre megítélt idei 14 milliárdos támogatása. A kezdeményezésről a nyár során folyamatosan gyűjtik a tapasztalatokat és az adatokat, ezért az ellentételezés mértékét a későbbiekben akár felül is vizsgálhatják. 6 milliárd forintot a központi költségvetési tartalékból biztosít a pénzügyminisztérium, míg 8 milliárd forintot a szociálpolitikai menetdíj támogatásokból csoportosítanak át. A 14 milliárd forintból 10,6 milliárdot a Volánbusz kap, a vasúti személyszállítás 3 milliárdot, 400 milliót pedig az elővárosi közlekedés céljára fordítanak.

Frissítve a 2023. február 20-án megjelent Magyar Közlöny alapján.

Címlapkép: Volánbusz

Címkék