Utazás

Vasárnap lép életbe a MÁV-Volán csoport új menetrendje

[clear]

A MÁV-Volán csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje december 11-én, vasárnap lép hatályba. A menetrendváltás előtt vállalatcsoport folyamatosan tette közzé  az új menetrendeket, azonban időközben az újonnan alakult Építési és Közlekedési Minisztérium vette át az állami közösségi közlekedés felügyeletét, így a vállalatcsoport feletti tulajdonosi jogkörgyakorlást is. Az egyeztetések eredményeként az előzetesen meghirdetett változásokkal ellentétben nem módosul a Volánbusz járatainak menetrendje Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségében; az autóbuszközlekedés hatvani vasútvonal felújítása kapcsán tervezett átalakításait a beérkező utasjelzések, észrevételek felülvizsgálatának eredményeként nem hajtják végre – derül ki a Volánbusz honlapján olvasható közleményből. 

A megrendelő minisztérium és a MÁV Zrt. vezetőinek egyeztetése során a menetrendváltásról is fontos döntések születtek, hiszen a megrendelő Építési és Közlekedési Minisztérium elvárásához igazodva a vállalatcsoport arra törekszik, hogy lehetőség szerint a minden érintett számára legkedvezőbb megoldásokat dolgozzanak ki.

A folyamat eredményeként a Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségében meghirdetett autóbuszos menetrendi változások nem lépnek életbe december 11-től. Az érintett vonalakon a Volánbusz járatai a jelenlegi menetrendnek megfelelően közlekednek a továbbiakban is. További változás, hogy az Etyek és Biatorbágy vasútállomás között meghirdetett új 766-os autóbuszok nem indulnak el december 11-től, az új járatok forgalomba állítására később kerül sor.

Idén az előzetes számítások alapján akár a 131 milliót is elérheti a MÁV-START járatain utazók száma, a Volánbusz pedig 530 milliós utasszámot vár az idei évre. Jövőre a vállalatcsoport már 700 millió utasra számít, ezért az új menetrend is igyekszik utasközpontúbb lenni és kihasználni a legújabb fejlesztéseket, valamint a MÁV–Volán-integráció előnyeit. A közösségi közlekedés versenyképességének egyéni közlekedéssel szembeni javítása érdekében az utazási szokásokhoz még jobban igazodó, összehangolt vasúti és buszos menetrendek teszik vonzóbbá, szerethetőbbé a vonattal, busszal utazást – áll a Volánbusz közleményében.

Az új vasúti menetrendről részletes tálékoztatás már elérhető a www.mav.hu/ujmenetrend oldalon, a MÁV honlapján pedig a Belföldi utazás/menetrendek/közforgalmú menetrendek menüpontból. A vasúttársaság vonalankénti menetrendje kereshető az ELVIRÁ-ban és a MÁV applikációban (december 11-i vagy azutáni utazási napot kiválasztva). A Volánbusz részletes menetrendje a busztársaság honlapján böngészhető.

Címkék