Utazás

Novembertől az új 107-es buszjárat teremt kapcsolatot a BudaPart és a belváros között

Új buszjárat indul 107-es jelzéssel november 19-étől, szombattól a BudaPart és a Keleti pályaudvar M között – közölte portálunkkal a BKK. Az új járat biztosítja a közvetlen eljutás lehetőségét az új, fokozatosan kiépülő dél-budai városnegyedből a belváros irányába. A jelenleg is meglévő vonalakkal így már három buszjárat és egy közvetlen villamosjárat kapcsolja majd össze a BudaPartot a város többi részével.

A 107-es viszonylatszám reaktiválásával a BKK egy időről-időre felbukkanó járatjelölést hoz vissza ismét a főváros vérkeringésébe – a 2013-tól 2016-ig előbb a 173E (gyorsjáratként), majd a 173-as járat tulajdonképpeni utódját jelölték így, ezt megelőzően pedig 1971 és 1976 között a piros 7-es (napjainkban 7E) viszonylat elődjeként közlekedtek ilyen jelzéssel menetrend szerinti autóbuszok Budapesten.

A visszatérő buszjárat ezúttal az Újbudán, a Kopaszi-gátnál található – és többek között a hamarosan több ezer embert foglalkoztató MOL Campus felhőkarcolónak is otthont adó – BudaPart városnegyedet lesz hivatott kiszolgálni. Az elmúlt években dinamikusan fejlődő városrészt közösségi közlekedéssel mostanáig a Dél-Pest felől Kelenföld vasútállomásig közlekedő, nagy utaskapacitású és sűrűn induló 1-es villamossal, a BudaPart érintésével közlekedő és az Újbuda kerületközponti elérését biztosító 154-es busszal, valamint a Nagytétény és Újpalota felé közlekedő 133E buszjárattal lehetett megközelíteni.

A BKK elmondása szerint az egyre bővülő térség kiszolgálását tovább javítja majd a társadalmi egyeztetésre bocsátott új buszjárat indítása. Mint írják, a társaság a beérkezett több mint 330 észrevétel alapján és a várható új igények figyelembevételével indítja el november közepétől az új buszjáratot a BudaPart és a Keleti pályaudvar M között, amelynek útvonala a Műegyetem rakparton keresztül a vezet BudaPartra. Ezen a szakaszon lényegében körjáratként közlekedik majd, visszafelé ugyanis a Budafoki úton halad végig az Erzsébet hídig. A társadalmi egyeztetés során beérkezett elképzeléseket a BKK a lehetőségeihez mérten beépítette a végleges hálózati javaslatába – sőt, a járat a társadalmi egyeztetésben szereplő tervhez képest sokkal bővebb üzemidővel közlekedik majd -, amelyet a XI. kerület Önkormányzatával és a BudaPart beruházójával is egyeztetett.

A helyi lakók, a térségben dolgozók és a hamarosan megnyíló új irodák munkatársainak közlekedését segítő új viszonylat elindításával a BKK célja, hogy a térségben minél több ma autóval közlekedő lakót, dolgozót a közösségi közlekedésre csábítson. A 107-es buszjárat november 19-étől, szombattól minden nap reggeltől estig (kb. 6-21 óra között) közlekedik: hétköznap csuklós autóbuszokkal csúcsidőben 10-15, napközben 20 percenként, míg hétvégén szóló – információink szerint Modulo M108 D – autóbuszokkal, 15 percenként.

 A címlapkép illusztráció, az eredeti kép forrása: BKK

Címkék