Utazás

Jelentős fejlesztés lép életbe az északnyugat-magyarországi buszközlekedésben

Jelentősen bővítik és a vasúthoz csatlakozó, a megyehatárokon átnyúló ütemes regionális rendszerré alakítják az autóbusz-hálózatot Északnyugat-Magyarországon – közölte Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szombaton. A változás eredményeképpen az autóbuszok ütemes menetrend szerint indulnak, több új, közvetlen kapcsolatot biztosítanak a térség települései között, bővülnek a csatlakozások az autóbuszok, valamint az autóbuszok és a vonatok között is. A térség számos településéről gyakrabban válnak elérhetővé a balatoni, illetve a dunántúli fürdővárosok is, a magyar tenger pedig az ország számos további régiójából is kényelmesebben, könnyebben megközelíthető az autóbuszjáratokkal.

A Volánbusz hálózata máig magán viseli annak nyomait, hogy a helyközi buszközlekedést a 60-as évektől két tucatnyi szétszabdalt Volán-társaság végezte, csak ezen a környéken a Vasi Volán, a Kisalföld Volán, a Zala Volán, a Balaton Volán, a Bakony Volán és a Somló Volán. Az elmúlt évek céges integrációját most a hálózat integrációja követi, így új, megyehatárokon átnyúló regionális buszhálózatok jöhetnek létre, melyek sokkal hatékonyabban tudják szolgálni az utasokat.

– fogalmazott az államtitkár.

Az elmúlt napokban a frissen megalakult Nemzeti Közlekedési Központ, a MÁV-Start és a Volánbusz vezetői, szakemberei számos, korábban előkészített bővítésről, menetrendi javításról hoztak döntést. A fejlesztések egy része a nyári szezonra szól, elsősorban a Balaton jobb megközelítését szolgálja, más része nem szezonális, egyes térségek közlekedése alapvetően átalakul, nagyon sok település kap sűrűbb, általában ütemes összeköttetést fontos irányokba, javul a vonat-busz együttműködés.

Zala, Veszprém, Vas, Győr-Moson-Sopron megye az egyik régió, ahol számottevően, az előnyére átalakul a Volánbusz hálózata június 16-án. Valamennyi, a térségben közlekedő országos és regionális autóbuszjárat összehangoltan, a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint indul, és számos, két oldalról csak a megyehatárig tartó rövidebb járat összekötésével is jelentősen bővül a térségben a közvetlenül elérhető viszonylatok száma. Az autóbuszok többször érintik a vasútállomásokat, ezáltal javulnak a csatlakozások az autóbuszok és a vonatok között is. Egyes vonalakon az első járat korábban, az utolsó később indul, ezzel is bővítve a kínálatot.

Győr és Pápa között az átalakuló buszmenetrend miatt a külön-külön óránként – más-más falvakat érintve – ütemesen járó buszok és a vonatok együttesen félóránként adnak eljutást. Az érintett buszok közül kétóránként Ajka felé, kétóránként pedig Devecser felé mennek tovább, így ezeknek a régióknak is javul a kapcsolata Győr felé. (Mivel így a Győr és Tapolca közötti buszok Ajka felé mennek, a párhuzamosság megszűnik, a Győr és Tapolca közötti utazáshoz célszerű inkább a vasutat, a Helikon InterRégió vonatokat választani.)

A Zalaegerszegről eddig csak Keszthelyig, ütemesen, óránként járó buszok továbbmennek Balatongyörökig. A Balaton északi partján fekvő valamennyi település kétóránként lesz elérhető, mint ahogy Balatonederics, Tapolca, Kapolcs és térsége is. A buszok Keszthelyen csatlakoznak a Balaton déli partja irányába induló vonatokhoz – egyetlen átszállással biztosítva a térség kapcsolatát a Balaton déli partjára is. A Balaton északi partjának elérhetősége Lentiből és térségéből is kedvezőbbé válik, egész évben naponta két közvetlen autóbuszjárat is indul a tó irányába.

A Veszprém és Zala megye közötti járatokkal javul az elérhetőség Veszprém és a Balaton északi partja között is, mivel napközben kétóránként, reggel Veszprém, délután Balatonfüred–Badacsony–Keszthely felé óránként indulnak az autóbuszok. A Veszprém–Tapolca gyorsjáratok jellemzően egész nap óránként indulnak.

Emellett új  buszjáratok indulnak naponta kétszer Szombathelyről, Körmendről és vasúti csatlakozással Szentgotthárd térségéből Hévízre, a Balaton északi partjára és Veszprémbe is.

Az észak-dunántúli buszközlekedés változásairól részletesen a Volánbusz weboldalán lehet bővebben olvasni. 

Az ország számos további térségéből jelentősen javul az autóbuszos közlekedés a Balaton irányába, erről további részletek itt érhetők el.

Címkék