Magazin

Az Inter Tan-Ker Zrt. váltja az ArrivaBust Székesfehérváron

Szeptember 18-tól a Volánbusz Zrt. új alvállalkozó, az  Inter Tan-Ker Zrt. bevonásával látja el Székesfehérváron a helyi autóbuszos közösségi közlekedési feladatokat. Ezt a tevékenységet korábban az ArrivaBus Kft. biztosította az állami busztársaság alvállalkozójaként.

A Volánbusz még 2021 tavaszán hirdetett hat szakaszból álló, közforgalmú autóbuszjáratok alvállalkozók által történő üzemeltetése tárgyú nyílt közbeszerzési eljárást, melynek a Székesfehérvár helyi közösségi közlekedésére vonatkozó  részajánlatát a MOL Nyrt. 74%-os többségi tulajdonában álló Inter Tan-Ker Zrt. nyerte a legkedvezőbb ár-érték arányú ajánlatával. A 2021. július 1-e és 2023 december 31-e között ellátandó feladatok biztosítására az Inter Tan-Ker Zrt. mellett az ArrivaBus Kft. nyújtott még be érvényes ajánlatot. A közszolgáltatási részfeladatok ellátására  az ajánlattevőknek  hét alacsonypadlós, vagy alacsony belépésű szóló, valamint 3 alacsonypadlós, vagy alacsony belépésű csuklós autóbuszt kellett megajánlania az eljárás során. A minőségi kritériumok között szerepelt, hogy a megajánlott szóló kocsik közül 6 darabnak legalább Euro 4-es környezetvédelmi besorolású erőforrással kell rendelkeznie. A keretmegállapodás értéke nettó 1 290 909 000 forint.

Az eljárás 2021. július 7-én született eredményével kapcsolatban az ArrivaBus Kft. a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult és jogorvoslati eljárást kezdeményezett, valamint kérte a jogsértés megállapítását és a közbeszerzési eljárás eredményének megsemmisítését, mivel álláspontja szerint az ITK Zrt. nem rendelkezett a közbeszerzés tárgyára vonatkozó referenciaigazolással. A kérelmező véleménye szerint a tendernyertes referenciaigazolása egy jelenleg is folyamatban lévő, még nem teljesített szolgáltatásra vonatkozott. Az ArrivaBus jogorvoslati kérelmét a Döntőbizottság végül alaptalannak ítélte meg és elutasította. A szervezet a jogorvoslati ügyet lezáró érdemi határozatában kiemelte, hogy az ITK Zrt. a Kecskeméti Közlekedési Központ által kiállított referenciaigazolás alapján megfelel az eljárást megindító felhívás vonatkozó pontjában meghatározott valamennyi műszaki, szakmai alkalmassági, illetve tartalmi követelménynek, tehát az ajánlatkérő jogszerűen járt el, s a debreceni cég ajánlata nem nyilvánítható érvénytelennek.

A debreceni Inter Tan-ker Zrt. Lengyelországból beszerzett csuklós Conectói, ha minden igaz hamarosan Székesfehérváron folytathatják “pályafutásukat” (Fotó: Hanzi Dávid)

A közszolgáltatási részfeladatokat az Inter Tan-Ker Zrt. a Volánbusz közlése szerint szeptember 18-tól fogja ellátni a korábbinál fiatalabb autóbuszokkal. A közlekedési társaság a jogvita ideje alatt, s jelenleg is saját tulajdonú járművekkel, újonnan beszerzett Credobusokkal és MAN csuklósokkal biztosítja a közszolgáltatás zavartalan működését. Az ITK által delegált flottáról egyelőre még nincs pontos információnk, mindazonáltal nagy esély van arra, hogy a Kecskeméten nemrégiben feltűnt lengyelországi csuklós Mercedes-Benz Conectók lesznek az ITK székesfehérvári flottájának csuklós tagjai.

A címlapkép illusztráció, fotó: MBI/Garamvölgyi Gergely.

Címkék