Hat és fél milliárd forint értékű volánbuszos megbízást nyert a 4iG

A Volánbusz Közlekedési Zrt. a 4iG  ajánlatát hirdette ki nyertesnek a Helyközi közösségi közlekedési információs rendszer (HKIR) járműfedélzeti eszközök üzemeltetésére kiírt nyílt közbeszerzési eljáráson – közölte a 4iG pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A nyertes ajánlat opciókkal növelt összege nettó 6,448 milliárd forint. A szolgáltatás nyújtásának időtartama 24 hónap, amit opcionálisan 8 hónappal meg lehet hosszabbítani – áll a társaság közleményében.

Az országosan kiépített egységes jegyértékesítési rendszert tavaly helyezte üzembe a 4iG Nyrt. és a T-Systems Magyarország Zrt. konzorciuma mintegy nettó 11 milliárd forint értékben. A konzorcium végezte el az egységes jegyértékesítési rendszer kialakítását és ahhoz szükséges központi- és háttér-infrastruktúra rendszer beszerzését és komplex kiépítését. Emellett a társaságok feladata volt a fődiszpécseri és forgalomirányító rendszer, valamint az ügyfélszolgálati és utastájékoztató központ kialakítása, 25 érintőképernyős és vandál-biztos kültéri jegykiadó automata rendszerbe állítása is. Továbbá 5300 autóbuszt szereltek fel jegykiadó és jegyellenőrzési funkcióval rendelkező fedélzeti számítógéppel (OBU), és a szükséges hardverek, valamint szofterlicencek beszerzése, és szofverfejlesztési szolgáltatások ellátása is a konzorcium feladata volt.

A HKIR rendszer üzemeltetésére kiírt közbeszerzés szerint a nyertes üzemelteti, javítja és karbantartja a HKIR projektbe bevont járművek fedélzetén az OBU (On Board Unit) eszközöket és szoftvereket. A járműfedélzeti eszközökön keletkező másodpéldányokat, számlákat begyűjti, archiválja.

A kiírás egyebek közt tartalmazza azt is, hogy a nyertes 159 darab HKIR járműfedélzeti eszközt lecserél, a működtetéshez, fejlesztéshez szükséges erőforrásokat biztosítja 150 mérnöknap/12 hónap mértékben. Ezen kívül 100 darab OBU szettet is szállít.  A 4iG a szolgáltatás teljesítésébe alvállalkozókat is bevon majd, nevezetesen HC Linear Műszaki Fejlesztő Kft.-t, valamint a T-Systems Magyarország Zrt.-t.

A 4iG 2021-ben konszolidáltan 7,16 milliárd forint, 2020-ban 3,44 milliárd forint adózott eredményt ért el. A konszolidált értékesítési árbevétele 93,65 milliárd forintot tett ki 2021-ben, az előző évi 57,30 milliárd forint után. Az idei első 3 hónapban 48,9 milliárd forint értékesítési árbevételt és 2,2 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék