Kitekintő

Az IIA, az Iveco, az Otokar és a Scania osztozik az olasz Consip 1000 darabos gázbusz-tenderén

A közeljövőben összesen akár 1000 darab városi, elővárosi, illetve intercity kialakítású LNG és CNG hajtású autóbusz beszerzése is megvalósulhat Olaszországban az olasz Consip S.p.A. eredményesen zárult, nyolc részből álló gázbusz-tenderének köszönhetően. Az autóbuszok leszállításának teljesítési jogát négy gyártónak ítélték oda, nevezetesen az olasz IIA-nak, az Ivecónak, a török Otokarnak, valamint a Scania helyi képviseletének.

Az olasz Gazdasági- és Pénzügyminisztérium tulajdonában álló Consip S.p.A. központi beszerző szervezet még a tavalyi év második felében hirdette meg nagyszabású, 1000 darabos gázbusz-tenderét a jövőbeli keretszerződések preferált gyártóinak kiválasztására. Az eljárás nyolc szakaszból állt, teljes költségvetése pedig meghaladja a 441 millió eurót, átszámítva a 178 milliárd forintot. A beszerzés az európai helyreállítási alapból származó forrásokból valósul meg.

A kezdeményezés akár 1000 darab gázüzemű, 800 CNG és 200 LNG-hajtású autóbusz megvásárlását teszi lehetővé különböző olasz üzemeltetők számára. A buszokhoz az előzetesen kiválasztott olasz közlekedési társaságok juthatnak majd hozzá lerövidített, gyorsított közbeszerzési eljárások keretében az elkövetkezendő két év folyamán. A beszerzés kétféleképpen valósulhat meg; a közlekedési vállalatok a Consip segítségével közvetlenül választják ki a legkedvezőbb műszaki-gazdasági ajánlatot adó gyártót, vagy pedig a legelőnyösebb ajánlatért megversenyeztetik az autóbuszok leszállítására jogosult gyártókat.

 

Címkék