Magazin

Buszsáv könnyíti az M3-ason az ingázók életét

Annak érdekében, hogy még gyorsabb és versenyképesebb legyen a közösségi közlekedés Budapest agglomerációjában, a Magyar Közút buszsávot alakított ki az M3-as autópálya legleterheltebb fővárosi bevezető szakaszán. Ennek köszönhetően a Volánbusz járatai könnyebben tarthatják a menetrendet és hamarabb célba érkezhetnek – tudatta közleményében az állami busztársaság.

A közlemény kiemeli, hogy a jövőben számos fejlesztés várható az agglomeráció északkeleti szektorának kötöttpályás infrastruktúrájában, amelyek célja, hogy a közösségi közlekedés magas színvonalú alternatívát nyújtson az egyéni közlekedéssel szemben. Mivel a vasúti fejlesztések miatt jelentős buszközlekedés- és forgalomnövekedés várható, a Magyar Közút az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán, a Szilas pihenőnél buszsávot alakított ki, hogy forgalomtorlódás esetén a Volánbusz járatai meg tudják előzni az álló vagy lépésben araszoló kocsisort. A sávot úgy alakították ki, hogy – a pihenőhely adottságait fölhasználva – nem kellett sávot elvenni az egyéb közúti forgalomtól. A buszsávok már bizonyították létjogosultságukat az M1-es és az M7-es sztráda bevezető szakaszán, ahol az autóbuszos közösségi közlekedés járművei korábban számottevő késéssel tudtak csak közlekedni.

A Volánbusz M3-ason közlekedő járatai a veresegyházi, gödöllői és aszódi agglomerációból, Nógrád és Heves megye jelentős részéből és a Jászságból hozzák az utasokat a fővárosba

A Volánbusz 400 buszjáratot közlekedtet naponta a budapesti agglomeráció közel 400 ezer fős északkeleti térségből, a járatok közül a reggeli csúcsban 88 érkezik itt be körülbelül 3400 utassal. Az M3-as érintett szakaszán egy átlagos munkanapon több ezren veszik igénybe a közlekedési vállalat szolgáltatásait. A csúcsidőszakokban tapasztalható torlódások, dugók eddig a buszjáratok közel negyedét érintették. A buszsávok kialakításának köszönhetően mostantól az ingázók sokkal gyorsabban juthatnak be például a munkahelyükre. Az átalakítások célja, hogy még többen tegyék le az autót, és szálljanak át buszra vagy vonatra. Így a forgalmi dugókból is sokkal kevesebb lehet.

Fotók, grafika: Volánbusz Zrt.

Címkék