Egyéb

Péntek esti érdekesség: DeepBlue Panda Bus

A nagyvilág buszos különlegességeinek szentelt rovatunkban ma este Kínába kalauzoljuk olvasóinkat. A Nagy Fal túloldalán 2018 óta egyre több városban tűnnek fel tesztüzemben sajátos külsejű, pandamackók által ihletett formavilágú önvezető autóbuszok, melyekre az emberek többsége főként rendhagyó megjelenésük miatt figyel fel, pedig ezen kívül is jónéhány, közforgalomban ma még erősen a fantasztikum világába tartozó érdekességet tartogatnak. Magukat a járműveket a számtalan kínai buszgyártó egyike, a Sunlong készíti, a beépített intelligens rendszerek java része pedig a DeepBlue Technology nevű sanghaji startup cég kelléktárából származik.

A DeepBlue legfrissebb fejlesztéseit hordozó buszok akár SAE besorolás szerinti 4-es szintű önvezetésre is képesek – ez magas automatizáltsági fokot jelent, ahol az összes dinamikus vezetési műveletet a jármű fedélzeti rendszere irányítja, sőt, az emberi járművezető hibás beavatkozása esetén képes azt felülbírálni. A „panda-buszok” mára tíznél is több kínai metropolisz, köztük Sanghaj, Kuangcsou, Sencsen, Vuhan, Csangsa és Tiencsin utcáin is megjelentek már próba jelleggel. Utóbbi városban a buszok egy 2,5 kilométer hosszú, nagyrészt egyenes útszakaszon közlekednek, legfeljebb 20 km/h sebességgel, autonóm üzemmódban (bár a biztonság kedvéért mindig van a fedélzeten emberi járművezető is).

 

A buszokat bájos külsejük ellenére kis túlzással akár guruló kísérleti laboroknak is nevezhetnénk, hiszen nem csak az önvezetés képessége jelenti a járművek egyetlen jövőbemutató funkcióját: a mérnökök több, mint húszféle mesterséges intelligenciát (artificial intelligence, AI) alkalmazó rendszerrel szerelték fel őket, az ajtók például ujj- vagy tenyérlenyomat azonosítással nyithatók (igaz, ez a mostani pandémiás időkben nem feltétlenül előnyös, és adatvédelmi szempontból is kérdéseket vet fel), van lehetőség az utas és jármű közötti hang alapú kommunikációra, de robotasszisztens, valamint „gyanús viselkedést” felismerő, ennek észlelése esetén pedig vészjelzést leadó rendszer is található a fedélzeten. Szintén ujj- vagy tenyérlenyomatos azonosítással van lehetőség némi rágcsálnivaló vásárlására is az utastér bal oldalának középső részén elhelyezett snack-automatából. A vele szemközti utasülések háttámláiba a repülőgépekről és a gazdagabban felszerelt turistabuszokból ismert képernyőket építettek be, amelyeken hasznos információk (valamint személyre szabott reklámok, a szintén a felszereltség részét képező okos reklámszenzorok jóvoltából…) jeleníthetők meg.

A busz utastere – a jobboldalt látható hűtőszekrény révén még jelképes bevásárlásra is van mód a fedélzeten

Szerkezeti felépítésüket tekintve egyébként hagyományos, 12 méter hosszú, az utolsó két üléssort leszámítva teljes hosszban alacsonypadlós városi autóbuszokról van szó, 2-2-0 ajtóképlettel és természetesen lokális emisszió nélküli, tisztán elektromos hajtáslánccal. Az energiatárolásért felelős 325 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LiFePO4 vagy LFP) akkumulátorcsomag mintegy 250 kilométeres hatótávot biztosít, bár a gyártó szerint a jármű ideális körülmények között akár 400 kilométert is képes megtenni egy feltöltéssel.

Címlapkép: China Daily/IC Photo

Sorozatunk többi része ide kattintva érhető el!

Címkék