Hétfőtől fokozottan ellenőrzi a teherautókat és az autóbuszokat a rendőrség

Hétfőtől fokozottan ellenőrzi a nehéz tehergépkocsikat és az autóbuszokat a rendőrség a közutakon, Magyarország egész területén – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL Operational Group) a február 8. és 14. közötti időszakra Truck & Bus elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozik.

A rendőrök ellenőrizni fogják a gépkocsivezetők pszichofizikai állapotát, valamint a munka- és a pihenőidőt szabályozó normák betartását. Emellett ellenőrzik majd a járművek műszaki állapotát és a rakomány megfelelő rögzítését is. Ezenkívül a rendőrök figyelmeztetik a járművezetőket a vezetés közbeni figyelemelterelés növekvő problémájára is.

Az európai szintű ellenőrzési akciót a ROADPOL-hoz tartozó országokban , azaz Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Cipruson, Csehországban, Dániában, Németországban, Franciaországban, Finnországban, Görögországban, Magyarországon, Írországban, Litvániában, Luxemburgban, Hollandiában, Norvégiában, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Spanyolországban, Svédországban, Svájcban, Észtországban és Olaszországban hirdették meg.

Címkék