Kitekintő

Futurisztikus villanybuszt mutatott be a Castrosua

Vadonatúj, tisztán elektromos hajtású autóbusztípus premierjével indítja az évet a Castrosua. A New Electric, azaz „új elektromos” kifejezésre utaló NELEC fantázianévre keresztelt újdonság három éven át tartó fejlesztés eredménye, és a sajtóbemutatón elhangzottak szerint mérföldkövet jelent a spanyol karosszáló 1948 óta íródó történetében.

Tekintve, hogy a hagyományosan legnagyobb spanyolországi buszkiállítás, a madridi FIAA márciusra ígért megtartása egyelőre bizonytalan, a Castrosua nem várt tavaszig és már január 14-én bemutatta az idei évre szánt legnagyobb újdonságát. A koronavírus-járvány európai alakulását ismerve talán már mondani sem kell, hogy ezt a premiert is csak online közvetítés formájában követhette a nagyközönség.

Harcias homlokfalat rajzoltak a spanyol designerek

A Castrosua eddig sem feltétlenül a visszafogott fellépésű típusairól volt híres, a NELEC esetében viszont különösen feltűnőre sikerült a csomagolás. A formatervezők szemmel láthatóan igyekeztek hangsúlyozni az új villanybusz modern jellegét: a külső megjelenést hatalmas lakkfekete felületek, optikailag mélyre húzott övvonal és egyenes vonalakból felépülő agresszív, éles formák határozzák meg, a „tetőbox” takarólemezei pedig a formaterv integráns részét képezik. A homlokfal tagolása emlékeztet a Castrosua eddigi arculatára, bár a frontrészen futó rengeteg törésvonal ezúttal már kissé túlrajzolt hatást kelt. Mindazonáltal a tervezők nem áldoztak fel mindent a design oltárán, a gyártó szerint ugyanis kiemelt hangsúlyt fektettek a funkcionalitásra és a gépészeti komponensek hozzáférhetőségére is. Az energiatakarékosság jegyében kívül és az utastérben egyaránt LED-es fényforrásokat találunk. A kültéri világítótestek a Hella manapság nagy népszerűségnek örvendő Shapeline sorozatából származnak, bár ebben az elrendezésben még nem igazán láttuk őket, így a NELEC egyelőre valóban kitűnik a mezőnyből. Szintén sajátos vonás a hátfal kidomborodó alsó része, amit talán valamilyen gépészeti komponens elhelyezése indokol, bár ez még nem derült ki egyértelműen.

Profilból a mai villanybuszok tipikus vonásait hordozza a NELEC, a hátfalnak viszont önálló karaktere van

A gyártó a NELEC egyik fő előnyeként a személyre szabhatóságot említi, az új villanybusz a Castrosua szerint számtalan variációs lehetőséget kínál a mindenkori üzemeltető igényeihez alkalmazkodva. Az újdonság 11,5 és 13 méter közötti hosszváltozatokban lesz elérhető, két- vagy háromajtós felépítménnyel. A nagyvárosokba szánt, teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) kivitel mellett alacsony belépésű (low entry) változat is készül majd, utóbbit főként elővárosi forgalomra ajánlja a spanyol gyártó. A bemutatón látott 2-2-2 ajtóképletű prototípus 24 ülő- és 52 állóhellyel rendelkezik, a peronrészen pedig akár két kerekesszékes személy is utazhat a menetiránynak háttal elhelyezkedve. A befogadóképesség maximumát az akár 34 ülő- és 63 álló utas szállítására alkalmas konfiguráció jelenti, szintén két kerekesszékes-férőhellyel – értelemszerűen ez a leghosszabb karosszériaváltozat esetén érhető el. A motortornyos kialakítású beltérben a fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében újrahasznosított anyagokat is felhasználtak, az összképet pedig olyan látványos megoldásokkal dobták fel, mint az indirekt világítás, a saját fejlesztésű utasülések vagy a szálcsiszolt kapaszkodók. A felszereltségből természetesen nem maradtak ki a szintén egyedi kialakítású USB-töltőpontok sem.

Korszerű hatású belső tér, sok fémesen csillogó felülettel

A Castrosua újdonsága a különféle aktív vezetéstámogató elektronikák terén sincs lemaradásban a konkurenciához képest. Többek között sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, holttérfigyelő, esőérzékelő és vészfékasszisztens is kérhető hozzá, a visszapillantó tükrök helyén pedig alapesetben kamerákat találunk. Emellett a passzív biztonságra sem lehet panasz, az új villanybusz megfelel több olyan előírásnak is, ami a városi autóbuszokra egyébként nem kötelező érvényű – ilyen például a tetőszilárdságra vonatkozó ENSZ-EGB 66-os, vagy a beltéri anyagok éghetőségéről rendelkező ENSZ-EGB 118-as követelményrendszer. Biztonság alatt egyébként nem csak a balesetvédelem értendő: a koronavírus-járványra való tekintettel a bemutatóbuszba légtisztító berendezés, automata kézfertőtlenítő, valamint kamerás testhőmérséklet- és maszkhasználat-ellenőrző detektor is került, kiegészítve több olyan ötletes aprósággal, mint például a lábbal működtethető és a fotoelektromos érzékelővel megvalósított, érintésmentes leszállásjelzők.

Mindenhol feltűnő jelenség az új Castrosua villanybusz

A műszaki részletekről meglehetősen kevés konkrétum hangzott el a bemutatón: mindössze annyi derült ki, hogy a NELEC technikai alapját képező, tisztán elektromos hajtású önjáró alváz a Scania terméke, a leendő üzemeltetők pedig többféle töltési metódus közül választhatnak majd. Bár a konkrét alváztípust nem nevezték meg, feltehetően a Scania C-sorozatú alvázcsaládjának elektromos változatáról van szó – ez esetben 250 kW állandó- és 300 kW csúcsteljesítmény leadására képes állandómágneses szinkron villanymotorral, illetve 254-330 kWh kapacitású NMC akkupakkal lehet számolni.

A vélelmezett alap: a Scania C-sorozatú alvázcsaládjának elektromos kiadása (Fotó: Scania)

A Castrosua filozófiájától egyébként nem állnak távol az újító megoldások: a cég 1992-ben elsőként jelent meg a spanyol buszpiacon teljes hosszban alacsonypadlós típussal, de szintén ők készítették az ország első plug-in hibrid autóbuszát is. Hazájában a városi szegmensen belül a Castrosua piaci részesedése tavaly elérte a 24%-ot, a NELEC érkezésével ennek további növelésében és külföldi eladásokban is reménykedik a gyártó.

Fotók: Carrocera Castrosua

Címkék