Magazin

Lehívná a főváros az utolsó 50 darab opciós Solaris trolibuszt is

A 2014-es budapesti trolitender fennmaradó opciójának lehívásával újabb 50 darab Solaris Trollinót vásárolna hitelből a főváros, legalábbis ez derül ki Draskovics Tibor, a BKK Igazgatóság elnökének nyílt leveléből, amelyben Vitézy Dávid napokban közzé tett, a repülőtéri buszjegyekkel történt visszaélések kapcsán megfogalmazott nyílt levelére reagál.

A fentebb említett urak között a napokban érdekes oda-vissza üzengetés alakult ki annak kapcsán, a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc Repülőtér 2-es terminálja között, külön díjszabás szerint közlekedő 100E buszjáratra egészen a közelmúltig annak ellenére is lehetett jegyet vásárolni, hogy a koronavírus-járvány miatt a BKK április elsejével átmenetileg leállította az egyébként népszerű járatot. Draskovics mai válaszleveléből ugyanakkor az is kiderül, hogy Budapest a következő hetekben hitelből 50 új trolibuszt rendelne – vagyis lehívásra kerülnének az éppen hat éve lezárult fővárosi trolitender utolsó járművei is. Ennek keretében még 2015-ben 36 új, harmadik generációs Solaris-Škoda trolibusz (20 szóló, illetve 16 csuklós) érkezett a fővárosba nettó 4+2 milliárd forint értékben a „Budapesti villamos- és trolibusz-járműprojekt I. ütem” néven futó beszerzés részeként. Az összesen 18 milliárd forint (62,4 millió euró) értékű keretszerződés elvileg összesen 108 darab új, önjáró trolibusz vásárlására ad lehetőséget, miután az ajánlatkérőként szereplő BKK úgy kötött szerződést a lengyel járműgyártóval még 2014-ben, hogy a projekt első lépésében leszállítandó 36 trolibuszon felül 2020 végéig további 72 darabot vásárolhat azonos feltételek mellett.

Az első széria még az akkoriban kifutó harmadik generációs Urbino karosszériájával érkezett…

A BKK később, 2018 januárjában újabb 21 járművet, ezúttal 10 darab szóló és 11 darab csuklós Trollinót hívott le az opciós keretből, összesen 3 milliárd 891 millió forint értékben – a beszerzés magába foglalta a Dózsa György úti felsővezeték-szakasz átépítését is. A jelentős késést követően végül tavaly üzembe helyezett trolibuszok a Solaris gyár időközbeni generációváltásának köszönhetően már az újabb, negyedik Urbino-nemzedék karosszériájával érkeztek meg Budapestre. A tavaly beszerzett járműveken kívül idén további egy darab csuklós Solaris Trollino 18-as állt  forgalomba állt a főváros útjain – ezt a kocsit a 2015-ben beszerzett trolik garanciális időtartama alatt tapasztalt hibákból eredő, valamint az ugyanezen járművek késedelmes átadása miatt felgyűlt kötbérek ellentételezéseként szállította le a Solaris.

…de mire az első opciós mennyiség lehívásra került, már csak az újabb kasztni maradt elérhető a Solaris kínálatában

Draskovics Tibor mostani levele alapján tehát úgy tűnik, hogy megvan a szándék az utolsó 50 darab trolibusz lehívására is, a kérdés az, hogy a kormányzat beleegyezik-e az ehhez szükséges hitelfelvételbe.

Fotók: BKK

Címkék