Felborult egy lengyel turistabusz az M5-ös autópályán

Eddig tisztázatlan körülmények között vasárnap reggel fél hét körül letért az útról és árokba borult egy lengyel rendszámú autóbusz az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán Kiskunfélegyháza térségében, a 115-ös kilométerszelvényben. A balesetben egy ember meghalt, többen súlyosan megsérültek, köztük egy öt év körüli gyerek is. 

Az autóbusz Bulgáriából tartott hazafelé (Fotó: Donka Ferenc)

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: egy 35 éves férfi a helyszínen életét vesztette – ő kizuhant és jármű alá szorult -, további 3 embert, köztük egy öt év körüli kisfiút súlyosabb sérülésekkel vittek kórházba. A Setra gyártmányú turistabuszon a baleset idején 46-an voltak, két gépkocsivezető és 44 utas. Lengyel sajtóinformációk szerint a szerencsétlenül járt autóbusz Bulgáriából tartott hazafelé. Az eseményeket egy, az autóbusz mögött haladó személyautó fedélzeti kamerája rögzítette, ezért a rendőrség ezt a felvételt is vizsgálni fogja a halálos tömegszerencsétlenséget okozó baleset miatt indított eljárásban.

A szemtanúk szerint a jármű hirtelen tért le az útról (Fotó: Donka Ferenc)

Mire a katasztrófavédelem munkatársai megérkeztek, sok utas már kijutott a buszból. A helyszínre két mentőhelikopter és tizennégy mentőautó vonult ki. A busz minden utasát vizsgálatokra a környező – kecskeméti, szegedi, kiskunhalasi és szentesi – kórházakba vitték.  A mentés és a helyszínelés idejére a rendőrség órákra lezárta az M5-ös autópályát a főváros felé Kistelek és Kiskunhalas között. A buszt a koradélutáni órákban húzták ki az árokból.

Forrás: hirado.hu

Az utazást szervező dél-lengyelországi Bielsko Biala székhelyű utazási iroda tulajdonosa a PAP hírügynökséggel délután azt közölte: folyamatosan kapcsolatban vannak a magyarországi lengyel konzuli szolgálattal és a turisták idegenvezetőjével. Pótlóbuszt küldtek Lengyelországból a meg nem sérült utasokért, ami délután már Magyarország határához közeledett, a turisták családjai pedig különvonalon tájékozódhatnak hozzátartozóikról.

Fotó: Donka Ferenc

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter délután részvétét és együttérzését fejezte ki telefonon Krzysztof Szczerskinek, a lengyel elnök kabinetfőnökének. Közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a külügyminiszter azt írta: a magyar hatóságok, a rendőrök, a mentők és a kórházi dolgozók minden tőlük telhetőt megtettek és megtesznek, a magyar kormány pedig minden segítséget megad a budapesti lengyel nagykövetségnek a balesetben érintettek hazatéréséhez.

Krzysztof Szczerski a közösségi oldalán azt írta:

Köszönjük magyar barátainknak az állami hatóságok gyors és hatékony helyszíni akcióját.

Fotók: Donka Ferenc/MTI, forrás: MTI/MBI

Címkék