A legmagasabb fokozatú miniszteri szintű elismerésben részesült a Volánbusz elnök-vezérigazgatója

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Lánczy Leó-díjat adományozott a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatójának a regionális közlekedési központok Volánbusz Zrt.-be történő integrálása során nyújtott kimagasló szakmai munkájának elismeréseként az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A kitüntetés átadására a koronavírus-járvány miatt szűk körben került sor.

Bártfai-Mager Andrea megköszönte Dávid Ilonának a busztársaságok újjászervezése, integrációja során tett erőfeszítéseit. A miniszter asszonytól 2018-ban kapott felkérésnek eleget téve a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt., a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt., az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., a KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. és a KNYKK Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. 2019. október 1-jével a Volánbusz Zrt. része lett. A hatékonyabb működés kialakításával a társaság a közelgő piacnyitás után versenyképes vállalatként, a közúti közösségi közlekedés kiemelkedő szereplőjeként tudja folytatni a munkát. Az új Volánbusz évente mintegy 667 millió utas szállításáról gondoskodik; több mint 19 ezer dolgozójával a harmadik legnagyobb foglalkoztató az állami vállalatok között.

„Vonatról buszra”

Dávid Ilona 2018 augusztusa óta tölti be a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatói tisztét. A felkerés elfogadásával a társaság új vezetőjére  igen komoly feladat várt, hiszen a Volán-társaságok reorganizációjával, megújításával bízták meg. Az okleveles közgazdász végzettségű elnök-vezérigazgató asszony komoly pályafutásra tekint vissza a magyar közlekedési szférában: 2005-től a MÁV Zrt. könyvelési részlegének vezetőjeként, 2010-től GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatójaként dolgozott, majd 2012. májusától 2018. augusztusáig számos egyéb vezetői poszt ellátása mellett a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója volt. Megbízatása alatt jelentősen javultak az állami vasúttársaság gazdasági mutatói, növekedett az utasszám és az átszervezések eredményeként a vállalat hosszú évtizedek után nyereségessé vált. Dávid Ilona az állami busztársaságnál betöltött vezérigazgatói pozíciójának ellátása mellett többek között az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) alelnöke, valamint a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnöke és a Dunaújvárosi Egyetem Konzisztóriumának elnöke. 2017 óta a MOL Nyrt. felügyelő- és auditbizottsági tagja, a Forbes magazin 2017-ben és 2018-ban is a legbefolyásosabb magyar nőnek választotta az üzleti szektorban.

Dávid Ilona a Volánbusz valamennyi dolgozójának nevében mondott köszönetet a díjért:

Ez minden volános közös elismerése, hiszen az integráció csak összefogással, a kollégák kemény munkájának köszönhetően valósulhatott meg. Ez segít abban, hogy a mostani nehéz helyzetben is helyt tudjunk állni – fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

A dualizmus kiemelkedő gazdasági szakemberéről, a korszerű magyar közlekedés megteremtésében is oroszlánrészt vállaló Lánczy Leóról elnevezett díjat a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter a hosszú időn át kimagasló szakmai munkát végző vagy valamely kiemelt fontosságú szakmai feladat végrehajtásában közreműködő személyeknek, illetve kiemelkedő életmű elismeréseként adományozza. A díjjal járó pénzjutalmat Dávid Ilona – mint alapító – egy hamarosan létrejövő, jótékony célokat szolgáló alapítvány javára ajánlja fel.

Fotók: Volánbusz Zrt.