Újabb két évig szükséghelyzeti közösségi közlekedés lesz Békéscsabán

Újabb két évre szükséghelyzeti megoldásként a Volánbusz Zrt.-t jelölik ki a helyi autóbusz-közlekedés biztosítására Békéscsabán – határozott csütörtökön a város közgyűlése.

A békéscsabai önkormányzat nyáron közbeszerzési eljárást írt ki, mivel 2019 végén lejár az a két év, amelyre 2017-ben a Dél-alföldi Közlekedési Központ (DAKK) Zrt.-t, a Volánbusz Zrt. jogelődjét kijelölték. A benyújtásra nyitva álló időtartam alatt a pályázati anyagot a DAKK Dél-alföldi Közösségi Közlekedés Zrt. és az INTER TAN-KER Zrt. vásárolta ki. Az ajánlattételi határidő lejártáig egy  ajánlattevő, a Volánbusz Zrt. (mint a DAKK Dél-alföldi Közösségi Közlekedés Zrt. jogutódja) nyújtott be ajánlatot.

A közgyűlési előterjesztésben az olvasható: jelenleg 234 millió forint a helyi autóbusz-közlekedés ellentételezési mértéke, amelyet 49 millióval szeretne emelni a szolgáltató, a benyújtott pályázatban azonban 500 millió forintos igény szerepel. Ezt az önkormányzat nem tudja biztosítani. A jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy – ha a kiírt közbeszerzést eredménytelennek nyilvánítják – legfeljebb két évre ismét éljen az önkormányzat a szükséghelyzeti kijelölés lehetőségével. A jelen lévő 16 képviselő egyhangúlag megszavazta ezt a megoldást.

Két éve Szarvas Péter polgármester – aki korábban a Körös Volán Zrt. vezérigazgatója is volt – úgy fogalmazott, hogy ismeretei szerint „Magyarországon ilyen kijelölés autóbusz-közlekedés területén még soha nem történt”.

Az előterjesztésben megjegyezték, figyelembe vették, hogy az önkormányzatnak támogatási szerződése van a Modern városok program keretében alternatív meghajtású új buszok beszerzésére, amely várhatóan 2022-ben történik meg. Hozzátették, ismereteik szerint a helyi közösségi közlekedésről kormányzati koncepcióalkotás is zajlik.

A közgyűlés ülésén Mészáros Antal, a Volánbusz szakértője közölte, kérik, hogy a kétéves kijelölési időszak alatt induljon párbeszéd arról, milyen szolgáltatást és milyen ellentételezéssel tartana elfogadhatónak a jövőben a város. Az ülésen tárgyalták az előző képviselő-testület által felvetett elképzelést is, hogy hozzon létre az önkormányzat saját buszos vállalkozást. Szarvas Péter az elkészült kalkulációt ismertetve elmondta, ennek forrásigénye a legolcsóbb számítás szerint is meghaladná a félmilliárd forintot, így az elképzelést nem támogatják. Egy közvetlen önkormányzati tulajdonú vállalat esetében olyan óriási befektetésre lenne szükség, amely meghaladja az 1,8 milliárd forintot, ebben benne van a buszok, a telephely, az eszköz- és informatikai beruházás ára, valamint a tőketartalék biztosítása. Erre jön még az üzemeltetés, a személyi, a karbantartási és az eszközpótlási, valamint az egyéb költségek (a legoptimistább esetben is 23 millió forint).

Forrás: MTI, címlapfotó: Lehoczky Péter

Címkék