Egyéb

Hamarosan 201 új autóbusz erősíti a VOLÁNBUSZ és a Közlekedési Központok járműállományát

A Volán Buszpark három eredményes, 17 milliárd forintot meghaladó értékű autóbusz beszerzésének köszönhetően összesen 201 darab modern, a mai kor elvárásait is kielégítő jármű áll ütemezetten forgalomba 2019. április végéig a VOLÁNBUSZNÁL és a Közlekedési Központoknál. A szolgáltatási színvonal további növelése érdekében a tervek szerint hamarosan újabb korszerű buszok beszerzésére kerül sor.

Az  Innovációs és Technológiai Minisztérium és a VOLÁNBUSZ Zrt. által szervezett közös sajtótájékoztató keretein belül a tegnap napon jelképesen átadásra kerültek a regionális közlekedési központok flottakezelője által a közelmúltban beszerzett új elővárosi és távolsági autóbuszok. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédében elmondta: a közösségi közlekedés fejlesztése érdekében a kormány célja a kényelmes, biztonságos, megfizethető, környezetkímélő és magyar autóbuszok közlekedtetése. A miniszter az új beszerzésekről megjegyezte: a lépés illeszkedik az Innovációs és Technológiai Minisztérium buszstratégiájába, amelynek központi eleme a Magyarországon gyártott autóbuszok használata. Arra törekszünk, hogy a városi környezetben, illetve a városok közti közlekedésben is az EURO 6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotorral hajtott autóbuszok mellett egyre nagyobb számban jelenjenek meg a hibrid és a tisztán elektromos meghajtású járművek is – jelentette ki a miniszter. Palkovics László azt is bejelentette, hogy két éven belül Magyarországon is kiépül – amerikai mintára – az iskolabusz-hálózat rendszere. Az erről szóló előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül.

Fotó: Földházi Árpád

Dávid Ilona a VOLÁNBUSZ Zrt. és a DAKK Zrt. elnök-vezérigazgatója, a regionális közlekedési központok igazgatóságainak elnöke, a Volán Buszpark ügyvezetője beszédében hangsúlyozta: „A VOLÁNBUSZ Zrt. és a Közlekedési Központok legfontosabb feladata, hogy utasait kiszámíthatóan, kényelmesen, biztonságosan eljuttassa a kiválasztott célállomásokra. Különösen nagy jelentőséggel bír ez napjainkban, amikor az utak zsúfoltsága miatt egyre nehezebbé és körülményesebbé válik az egyéni közlekedés. Ilyen körülmények között olyan komplex szolgáltatást kell kínálni, amely arra ösztönzi az utasokat, hogy inkább a közösségi közlekedést válasszák. A XXI. században már alapvető és jogos elvárás például a korszerű fedélzeti utastájékoztatás, a klímaberendezés, az akadálymentesség, a hűtőszekrény vagy hogy a wi-fi szolgáltatás elérhető legyen.” Beszélt arról is, hogy a jövőben folytatni szeretnék a megkezdett fejlesztéseket. A tervek szerint a kormányzat támogatásával 2019. harmadik negyedévétől újabb, jelentős járműállomány frissítésre kerülhet sor a közlekedési központoknál.

A „sárga” Econellek, összesen 100 darab autóbusz, a jövőben Gödöllő és Vác elővárosi vonalain teljesítenek majd szolgálatot

 

A Volán Buszpark Kft. az elmúlt időszakban három sikeres közbeszerzést bonyolított le: több mint 17 milliárd forint értékben 201 darab autóbusz érkezik 2019 tavaszáig a regionális közlekedési központokhoz. A 31 darab Neoplan Tourliner jelképes indítókulcsát Martin Strier az MAN Busz és Kamion Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, a 120 darab Credo Econellét Krankovics István, a mosonmagyaróvári-győri Kravtex-Kühne Csoport tulajdonosa, az 50 darab Mercedes-Benz Conecto Next Generation városi szóló autóbuszét pedig Kossa György , az ITK Holding Zrt. elnök- vezérigazgatója adta át. A Conectókat az ITK leányvállalata, az Inter Traction Electrics fogja készre szerelni.

Az új generációs Conectók jövő év első felében érkeznek a DAKK és a KMKK Zrt. flottájába (Fotó: Daimler AG)

A Volkswagen Group által szállított, 31 darab emelt komfortfokozatú MAN Neoplan Tourliner buszok közül 16 darab a Dél-dunántúli, az Északnyugat-magyarországi és a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ viszonylatain közlekedik, 15 darab pedig a VOLÁNBUSZ flottájába kerül. Utóbbiak a főváros valamint Salgótarján, Makó, Zalaegerszeg, Siklós, Gyula, Mohács és Harkány között biztosítják a kapcsolatot.

A 2016-os hannoveri IAA haszonjármű kiállításon bemutatott Tourliner a vásárlók és a szakma körében egyaránt szép sikereket könyvelhet el, tavaly például a rangos iF Design Award 2017 nemzetközi formatervezési díjat is elnyerte

A Tourliner prémium színvonalú, de standard, nagy piaci volumenű turistabuszt, kifejezetten a piaci követelményeknek megfelelően a takarékosság, a biztonság, a kiszámítható és optimalizálható karbantartás, és nem utolsó sorban az egyedi megjelenés jegyében, a legfelsőbb szintű felhasználói igényeknek megfelelően fejlesztettek ki. Elsődleges szempont természetesen az utasok kényelme, valamint a biztonsága. A Tourliner esetében ezért az utastér végig síkpadlós, ugyanis a középső folyosót megemelték, ami jelentősen megkönnyíti az utasok mozgását a jármű fedélzetén, valamint utazás közben kényelmesebb ülőpozíciót is biztosít.  Az ízléses kialakítású beltérben számos kényelmi extra hivatott növelni az utazási élményt: egyebek mellett az audio-video rendszer két utastéri LCD-monitorral, modern utasinformációs rendszer, vezeték nélküli internetkapcsolat, mobil eszközök töltésére minden ülésről elérhető telepített USB-csatlakozók, valamint kézmosóval ellátott toalett szolgálja az utazóközönség kényelmét. A buszokat tolatókamerával, síbox rögzítési pontokkal és vonóhoroggal is ellátták.

A buszok 56 üléses kialakításban érkeztek az üzemeltetőkhöz, ami nagyobb lábteret biztosít az utasoknak az 63 üléses alapváltozatnál (Fotó: Földházi Árpád)

A Kravtex-Kühne csoporttól érkező 120 darab Credo  Econell 12 típusú autóbusz közül 100 darab a VOLÁNBUSZ Zrt., 20 darab pedig a Dél-alföldi Közlekedési Központ flottájába kerül, melyekkel Baja, Kecskemét Békéscsaba és Szeged környékén már most is találkozhat az utazóközönség. A Credo Econell 12 mindkét utasajtónál alacsony belépésű, a második ajtónál kialakított rámpának köszönhetően pedig akadálymentes a kerekesszékkel és babakocsival utazók számára. A buszokat egységesen nagy teljesítményű klímaberendezéssel szerelik és GPS vezérlésű utasinformációs rendszerrel is ellátják, amely 19 colos monitoron jeleníti meg a valós idejű utazási információkat. Az audio-vizuális utastájékoztatás számos térségben először jelenik meg helyközi közforgalmú autóbuszokon. Emellett az Econellek fedélzeti diagnosztikai rendszere lehetőséget biztosít akár a jármű- és menetadatok valós idejű online nyomon követésére, illetve a flottamenedzsment rendszerekkel való együttműködésre.

Palkovics László, Dávid Ilona és Krankovics István (Fotó: Földházi Árpád)

Ez a nagymértékű autóbusz-beszerzés is azt bizonyítja, hogy a kormány, a tulajdonosi jogokat gyakorló, illetve szakmai felügyeletet ellátó minisztériumok, a busztársaságok és a járműgyártók is elkötelezettek a közösségi közlekedés színvonalának folyamatos javítása mellett – fogalmazott a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

Címlapfotó: Földházi Árpád