Magazin

Teljes a család: megérkezett a Credo Econell 13 CiTY

Bemutatkozott a Credo autóbuszokat gyártó Kravtex-Kühne Csoport idei újdonsága, a városi közlekedésre kialakított Econell 13 CiTY. Ezzel teljessé válik az Econell típuscsalád, amelynek tagjai immár háromféle hosszban (10, 12 illetve 12,7 méter) és ötféle alapkivitelben választhatók. Az újdonságot a bemutatót követően teszt jelleggel rögtön forgalomba is állítják Győrben, a buszt hétfőtől az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK) helyi viszonylatain próbálhatják ki az érdeklődők.

Elsőként Győr utazóközönsége próbálhatja ki a legújabb magyar autóbuszt (Fotó: Kravtex-Kühne Csoport)

Az Econell 13 CiTY hossza a tavaly év végén bemutatott elővárosi kivitelhez hasonlóan 12 760 mm, szélessége és magassága megegyezik a típuscsalád többi tagjáéval (2525, illetve 3100 mm). A könnyűszerkezetes kialakítású önhordó vázszerkezettel rendelkező, 2-2-2 ajtóképletű típus továbbra is alacsony belépésű konstrukció, az utastér hátsó részében 800 mm magas a padlószint. Az alacsony saját tömegnek és az optimalizált méretű főegységeknek köszönhetően a Credo legújabb városi modellje továbbra is a leggazdaságosabban üzemeltethető busztípusok közé számít.

Az Econell 13 CiTY a Credo valaha gyártott leghosszabb városi szóló autóbusza (Fotó: Kravtex-Kühne Csoport)

A bemutatóbusz utasterében összesen 37+1 ülőhelyet alakítottak ki, közülük hat dobogómentesen közelíthető meg. Ebben az üléskonfigurációban 77 álló utasnak jut hely a fedélzeten. Az ily módon összesen 114+1 fős befogadóképesség kiemelkedő a kategóriában. Ehhez nagyban hozzájárul az egyedülállóan tágas, 4 méter hosszúságú peronrész is.

Tágas utastér és kategóriaelső befogadóképesség jellemzi az Econell 13 CiTY-t (Fotó: Kravtex-Kühne Csoport)

A hárombetűs biztonsági elektronikák (ABS, ASR, EBS, ESC) seregén kívül az alapfelszereltség részét képezi a hővédő üvegezés, a tolatókamera, az elektromosan állítható, fűthető külső visszapillantó tükrök valamint az MP3 formátumú hangfájlok lejátszására képes autórádió, emellett a 30 kW-os légkondicionáló is szériában jár a buszhoz. Az elektronikus utastájékoztatás, az utastéri kamerarendszer és a vezeték nélküli internetkapcsolat az opciós listán kapott helyet.

Elegáns, letisztult megjelenésű a prototípus beltere (Fotó: Kravtex-Kühne Csoport)

A főegységek terén nincs változás, az Econell 13 CiTY a Credo más típusaiban is megtalálható 6728 cm3-es FPT (Iveco) NEF 6 dízelmotor 286 lóerős (210 kW) változatát kapja ZF EcoLife 6AP 1000 B automataváltóval párosítva. Az erőforrás természetesen megfelel az Euro 6-os kibocsátási norma előírásainak, ráadásul ezt kipufogógáz-visszavezetés (EGR) nélkül, kizárólag az AdBlue adalékra hagyatkozva éri el. A 19,5”-os futóművek továbbra is a Rábától érkeznek, a jármű megengedett össztömege 18 000 kg.

Nem maradt el a látványos matricás dekoráció sem (Fotó: Kravtex-Kühne Csoport)

A típus győri tesztelése nem véletlen. A folyók városában ugyanis az autóbuszpark meglehetősen elöregedett és csak részben akadálymentes, ráadásul a járművek többsége nem légkondicionált. Mivel a város közgyűlésének egy tavaly év végi előterjesztés szerint 2017-ben stratégiai döntést kell hoznia az autóbuszpark megújításáról, a Kravtex-Kühne Csoport bízik benne, hogy a tesztelés ráirányítja a figyelmet az utaskomfort növelésének és a gazdaságossági szempontok érvényesülésének fontosságára. A próbafutás során ezért azt is vizsgálják, hogy az új típus milyen lehetőségeket kínál a forgalomszervezés racionalizálására – például a legalacsonyabb kihasználtságú csuklós autóbuszok kiváltására, ami az Econell család nyújtott tengelytávú kiviteleinek bevezetésével a Credo egyik fő célkitűzése.

A gyártó szerint az Econell 13 CiTY a vidéki városok és akár Budapest számára is ideális választás lehet (Fotó: Kravtex-Kühne Csoport)

A Kravtex-Kühne Csoport szerint a típus országos elterjedése jelentős költségmegtakarítást és az utaskomfort növekedését eredményezné a vidéki településeken és Budapesten egyaránt. A gyártó a járművezetőket és az utazóközönséget is szeretné bevonni az újdonság tesztelésébe, ezért online felületet hozott létre, ahol a típussal kapcsolatos tartalmak tölthetnek le, illetve online kérdőíven értékelhetik a tesztbusz tulajdonságait. A kérdőív a www.credobus.hu/teszt címen érhető el. Terveink szerint rövid időn belül mi is kipróbáljuk legújabb magyar autóbuszt, tapasztalatainkról pedig részletesen beszámolunk weboldalunkon.

Címkék