Magazin

A Mátrai Erőmű térségében folytatódik a Zöld Busz Program mintaprojektje

A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Mintaprojektjében új, elektromos meghajtású busz tesztelésére nyílik lehetőség a Mátrai Erőmű és térségében. A BYD K7U midi elektromos buszt a munkaerőszállításban hasznosítja első körben szeptember 30-ig, majd második ütemben az év végéig újabb egy hónapig. A gyártó adatai szerint a mintegy 100 millió forint értékű jármű maximum 200 km távolságra megtételére képes a 175 kWh kapacitású akkumulátorral és egyszerre 58 fő befogadására alkalmas, közülük 22+1 fő tud helyet foglalni – olvasható a HUMDA Zrt. közleményében.

Az villanymidi Heves megye 13 településéről szállítja az embereket a munkahelyükre. Ebben a demonstrációs mintaprojektben az egymástól kis távolságra lévő települések közötti elektromos autóbuszos személyszállítást teszteli a HUMDA Zrt. Az eddigi, településeken belül megszervezett mintaprojektektől eltérően most a helyközi közlekedés során lehet tesztelni a hajtáslánc hatékony üzemeltetését.

Az MVM Mátra Energia Zrt. 120 kW teljesítményű Titan High Power Charger típusú töltője maximális teljesítményleadás mellett bő egy óra képes feltölteni a BYD maximum 175 kWh-s akkumulátort. Az MVM Mátra Energia Zrt. célja a projekttel, hogy tapasztalatokat szerezzen az elektromos midi buszok működéséről, megfelelőségéről, valamint szemléletformáló tevékenységükkel összefüggésben a környezettudatos közlekedési módok fontosságára is fel akarják hívni a figyelmet.

A Mátrai Erőmű fenntartható és igazságos átmenetét támogatja a Technológiai és Ipari Minisztérium és az Európai Unió együttműködésében a LIFE-IP North-HU-Trans projekt, amely az erőmű karbonfüggetlenségét segíti és a bányaterületek rekultivációjára, energiahatékonysági és munkaerő átképzési megoldásaira koncentrál. A projekt a regionális zöld közlekedési megoldások népszerűsítésére is kiterjed, ennek megvalósításához a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektje is nagymértékben nyújt – zárja közleményét az ügynökség.

Címlapkép: Komka Péter | MTI

Címkék