Magazin

Csuklós Conectókkal korszerűsíti a Volánbusz a székesfehérvári helyi buszállományt

Székesfehérváron is frissül – Zalaegerszeg és Győr mellett – a helyi autóbusz-közlekedés járműállománya: 2020. szeptember 23-án tíz új Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbuszt adott át a Volánbusz a megyeszékhely önkormányzatának és az utasoknak, hamarosan pedig további öt ugyanilyen jármű érkezik a városba. 

Az új buszok beszerzéséről a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. márciusban kötött megállapodást a debreceni ITK Holding Zrt. leányvállalatával, az Inter Traction Electrics Kft.-vel, amely a korábbi gyakorlatnak megfelelően az utolsó simításokat végezte a Törökországban gyártott buszokon. A beszerzés harmadik részletének köszönhetően ezúttal Fejér megye székhelyén fiatalodik az autóbusz-állomány. A székesfehérvári közösségi közlekedést erősítő csuklós Conecto G flotta értéke közel nettó 1,6 milliárd forint, a járművek darabonkénti nettó vételára 104,2 millió forint.

Fotó: Volánbusz Zrt.

A városban évente összesen mintegy 410 ezer járatot indítanak a helyi közösségi közlekedésben a 44 vonalon – ezt évente összesen közel 20 millió utazást jelent. A Volánbusz 57 helyi járatos járművének átlagéletkora jelenleg 16,3 év. A tizenöt új autóbusznak köszönhetően jelentősen javul a közösségi közlekedés színvonala, hiszen a járművek negyedének cseréjével az átlagéletkor 11 évre csökken.

Az új járművek átadásán dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere elmondta:

A most bemutatott új autóbuszok komoly lépést jelentenek! Valamennyi helyi járatos csuklós autóbuszt szeretnénk majd korszerű, minden szigorú környezetvédelmi szabványnak is megfelelő járműre cserélni, emellett a flottában növelni fogjuk a szólóbuszok arányát, amelyek terveink szerint elektromos és/vagy gázüzemű buszokat jelentenek majd a jövőben. Amit fontos kiemelni, az Székesfehérvár Önkormányzatának szerepvállalása a járműpark korszerűsítésében: a mostani 15 autóbusz forgalomba helyezése éves szinten mintegy 88 millió forint többlettámogatást jelent az Önkormányzattól a Volánbusz részére.

A polgármester arról is beszélt, hogy a tizenöt darabos kontingensen túl még nyolc példányt szeretnének a típusból forgalomba állítani a városban. A Volánbusz ezzel kapcsolatos, további 32 millió forint többlettámogatást igénylő ajánlatát pénteken fogja a közgyűlés elé terjeszteni elfogadásra. Amennyiben a közgyűlés rábólint az ajánlatra, akkor a fehérvári közösségi közlekedésben használt csuklós autóbuszok átlagéletkora négy év alá fog csökkenni. A mostani tizenöt és a jövőbeni nyolc autóbusz forgalomba helyezése éves szinten mintegy 120 millió forint többlettámogatást jelentene az önkormányzattól a Volánbusz részére.

 

A városra jellemző egyedi megjelenést kapó járművek a hét végétől fokozatosan állnak forgalomba, és elsősorban a 10, 11, 12, 13, 14, 22, 24, 36 és 37 jelű törzsvonalon szállítják majd utasaikat.

A Székesfehérvár közlekedését segítő csuklós Conectók a korábban átadott példányokhoz hasonlóan teljes hosszban alacsonypadlósak, négyajtós kialakításúak 2-2-2-2 ajtóképlettel a gyors és biztonságos le- és felszállás érdekében. A második és a harmadik ajtóval szemben peronrész húzódik a kerekesszékkel vagy babakocsival utazók számára, előbbi helyen két lehajtható ülés is található. A 36 kW hűtőteljesítményű EvoCool Basic klímaberendezéssel felszerelt járművek utastere 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál – az utastér szellőzését a tavaszi és őszi átmeneti időszakokban a bal oldalon 6, jobboldalt pedig 4 darab, a felső rész 1/3 arányában oldalra húzható tolóablak biztosítja. Ezen kívül a teljes fedélzeti kamerarendszer, az utasszámláló berendezés és a külső hangszórók is a felszereltség részét képezik. A le- és felszállást minden ajtó fölött egy fotocella érzékeli; amennyiben ez nem észlel mozgást, az ajtók önműködően bezárulnak. Az utasajtók többfajta nyitási rendszer szerint működtethetők és külső ajtónyitási lehetőséggel is rendelkeznek.

A 18 124 mm hosszú csuklós autóbuszok mozgatásáról Mercedes-Benz OM 470 típusú hathengeres, 10,7 literes, 360 lóerős (265 kW), Euro 6d környezetvédelmi normának megfelelő, SCR (NOx katalizátor) és AGR (kipufogógáz-visszavezetés) rendszerrel, valamint részecskeszűrővel szerelt erőforrás gondoskodik majd. A dízelmotor 1700 Nm-es maximális nyomatékát 6+1 sebességes, intarderrel egybeépített ZF Ecolife automata sebességváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. Az autóbuszokat Fogmaker gyártmányú automatikus tűzoltórendszerrel is szerelték.

A most érkezett járművekkel együtt év végéig összesen kilencven darab vadonatúj Mercedes-Benz Conecto G áll forgalomba országszerte: 30 kocsi a Volánbusz, 60 pedig a társaság flottakezelőjének szerepét ellátó Volán Buszpark Kft. beszerzéseként érkezik, ezzel a Mercedes-Benz olcsóbbik városi modellje meghatározó busztípussá válik Magyarországon. A Volánbusz járműfiatalítási programjának részeként 2018 ősze és 2020 vége között 866 új vagy újszerű jármű növeli az utazási komfortot és ezzel a szolgáltatási színvonalat a helyi és a helyközi autóbusz-közlekedésben.

Címlapkép: Volánbusz Zrt., a külön nem jelölt fényképeket Pál Loránd készítette

Címkék