Magazin

Elkészültek Tatabánya elektromos BYD midibuszai

Hamarosan bemutatkozik a helyi utazóközönségnek az a két tisztán elektromos hajtású BYD eBus (K7U) midibusz, amelyekkel először a Turul Emlékműhöz közlekedő 70-es járaton utazhatnak majd a tatabányaiak. Ezek a kocsik lesznek a Komárom-Esztergom megye székhelyének első zéró emissziós autóbuszai, Tatabánya pedig a harmadik olyan város Magyarországon, ahol menetrend szerinti forgalomban találkozhatunk a BYD termékeivel. 

Meglehetősen összetett matricás dekorációt kapnak a tatabányai BYD midibuszok

A T-Szol Tatabányai Szolgáltató Zrt. tavaly februárban indított közbeszerzési eljárást két darab elektromos midi autóbusz, valamit az üzemeltetéshez szükséges töltőállomások és speciális eszközök/szerszámok szállítására és üzembe helyezése, miután a jelenleg felszámolás alatt álló Ikarus Egyedi Kft. nem tudta leszállítani azt a négy darab kompozit karosszériás elektromos Modulo midibuszt, melyek szállítási jogát még 2017-ben nyerte el.

Az eljárásban mindössze egyetlen érvényes ajánlat érkezett, melyet az Eurotrade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyújtott be nettó 298 900 000 forint értékben. Az Eurotrade a BYD eBus sorozat 8,75 méter hosszú, alacsony belépésű, K7U típusjelű midi változatával indult. A szállítási szerződést a felek tavaly július 16-án írták alá. Az autóbuszok leszállítására a szerződés hatályba lépésétől kezdve tíz hónap állt a nyertes ajánlattevő rendelkezésére. Információink szerint a két tatabányai rendeltetésű midibusz a gyártásprogram ütemezése miatt a komáromi gyár helyett ezúttal Kínában készült, azonban az előkészületekben, a vonatkozó előírások értelmezésében, a specifikáció kialakításában, a beltéri utastájékoztató rendszer előkészítésében, valamint a tárgyalási folyamatban a BYD magyar részlege is tevékeny szerepet vállalt.

Az elöl és középen egyaránt kifelé nyíló lengő-toló utasajtókkal szerelt, 1-2-0 ajtóelrendezésű midibuszok alacsony belépésűek, a második ajtó vonalától két lépcső vezet a hátsó traktusba. (A BYD egyébként időközben elkészítette a típus teljes hosszban alacsonypadlós verzióját is, ez a kivitel tavaly októberben, a brüsszeli Busworld 2019 kiállításon ünnepelte premierjét.) A városi kialakítású, 22 utasüléssel szerelt járművek teljes befogadóképessége 54 fő, a felszereltségből nem hiányoznak az utasok mobil eszközeinek töltését szolgáló USB-csatlakozók sem. A buszok hátuljába beépített két darab lítium-vasfoszfát akkumulátoregység teljes kapacitása 174 kWh, ami a felhasználási körülményektől (például a légkondicionáló működtetésétől) függően egy feltöltéssel 200 km körüli hatótávolságot biztosít. A járművek mozgatásáról két darab, egyenként 90 kW maximális teljesítményű szinkron villamos kerékagymotor gondoskodik, a hajtáskoncepció tehát azonos a 12 méteres szóló változatéval. A lemerült energiatárolók feltöltése európai előírásoknak megfelelően CCS (Combined Charging System) Combo 2 rendszerű plug-in töltőn keresztül történik majd, ami mindössze két órát vesz igénybe.

A BYD komáromi gyárában Krenner László közép-kelet-európai értékesítési vezető adta át az új autóbuszokat Kupi Gábornak, a T-Busz Kft. ügyvezetőjének és Szücs Attilának, az Eurotrade Kft. ügyvezetőjének. A koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében a BYD a járművek mellé 1500 darab saját gyártású védőmaszkot is ajándékozott az autóbuszvezetőknek – április végén egyébként Yongping Chen, a BYD Hungary ügyvezető igazgatója is adományozott már a cég nevében 100 000 sebészi maszkot Magyarországnak. A forgalomba helyezést megelőzően a buszokba az Eurotrade telephelyén beszerelik az utastájékoztató eszközöket és felkerül az egyedi, tatabányai matricás dekoráció is a járművek külső felületére.

Az utazóközönség várhatóan június második felében veheti birtokba az új autóbuszokat. A töltési infrastruktúra már most rendelkezésre áll a T-Busz telephelyén, Tatabányán. Ezzel lezárul az összességében 5,64 milliárd forintos fejlesztés, amellyel az elmúlt évek során teljesen megújult Tatabánya helyi közösségi közlekedése.

Forrás: Szücsné Posztovics Ilona/MBI

Címkék