Magazin

Négy jelentkező a budapesti 160 darabos trolitender első szakaszában

Következő szakaszába lép a BKK opciókkal együtt összesen 160 darab trolibuszra kiírt tárgyalásos közbeszerzése. A napokban számoltunk be arról, hogy az Ikarus és a Yutong közösen indul a tenderen, ám a jelentős darabszámú megrendelés lehetősége (igaz, keretmegállapodásról van szó, amely alapmennyiségként „csak” 40 jármű kötelező lehívását garantálja) más gyártók figyelmét is felkeltette. Az előzetesen kiszivárgott hírek szerint a reménybeli szállítók listáján régi és új neveket is találunk.

A BKK még február közepén hirdetett feltételes tárgyalásos közbeszerzési eljárást legfeljebb 160 darab, kisegítő akkumulátoros önjáró képességgel is rendelkező trolibusz (vegyesen szóló és csuklós járművek) beszerzésére. Az ajánlatkérő ugyan elismerte, hogy a tervezett fejlesztésre jelenleg nincs forrás, a közlekedésszervező mégis előkészítette és elindította a járműbeszerzést. A többfordulós tender első, március 25-én zárult részvételi szakaszában a bontási információk szerint négy ajánlat futott be, azaz, hogy ha mind a négy gazdálkodó szervezet jelentkezése megfelel az eljárás követelményeinek, akkor ez a négy pályázó küzdhet meg a tender következő, ajánlattételi fordulójában a teljesítés jogáért. A majdani nyertes ajánlatot elsősorban az ár fogja meghatározni; a kiértékelésnél a szerződéses ajánlati ár 80%-os, a minimum 48 hónapos garanciaidőn felüli többletjótállás időtartama és a járművek önjárási képessége pedig 10-10%-os súllyal szerepel majd.

Amint az várható volt, a pályázók között szerepel a budapesti trolibuszpiacon immár hagyományosan jó pozícióval rendelkező Solaris, az általa megajánlott járművek villamos berendezéseinek szállítója azonban egyelőre kérdéses. Korábbi konzorciumi partnere, a Škoda Electric ugyanis a pletykák szerint ezúttal némi cseh nacionalizmussal megfűszerezve az alacsonyabb presztízsű SOR Libchavy karosszériával méretteti meg magát. A SOR hosszú évek óta próbál betörni a magyar piacra, a dízelmotoros típusok és az akkumulátoros villanybuszok mezőnyében eddig gyakorlatilag eredménytelenül. Két éve ugyanakkor némi szerencsével sikerült elnyerniük 4+2 darab szóló trolibusz szállításának jogát Szeged részére. A járművek érkezése nem volt problémamentes, mivel a hajtásrendszert az eredeti tervek szerint szállító Cegelec teljesítésképtelensége miatt menet közben új elektromos főegységgyártó után kellett nézni.

A negyedik jelölt nem más, mint a török Bozankaya, ami csak első olvasatra tűnhet meglepetésnek, a cég ugyanis a környező régióban korábban Bukarest, a közelmúltban pedig Temesvár trolitenderén is bepróbálkozott. A román fővárosban némi jogi csatározást követően végülis alulmaradt a Solaris ajánlatával szemben, míg utóbbi helyszínen jelenleg is folyamatban van az eljárás, ahol ismét a lengyelekkel szemben kellene kivívnia a győzelmet a Bozankayának.

Címkék